РФ вважає кримчанина, режисера Олега Сенцова російським громадянином, тому він не може зустрітися з українським консулом.

Про це на прес-конференції повідомила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

За словами Лутковської, Сенцов не може зустрітися з консулом України, оскільки його автоматично, без його згоди, записали у громадяни Росії.

«Російська Федерація, як відомо, ухвалила законодавство, згідно з яким набуття російського громадянства для жителів Криму відбувалося автоматично, лише коли особа самостійно не відмовиться від російського громадянства. Для цієї відмови був виділений лише місяць», - сказала Лутковська.

Вона сказала, що Сенцов на той час уже перебував у слідчому ізоляторі і фізично не міг відмовитися від російського громадянства, а отже - російського громадянства він набув фактично примусово, передає «УНІАН».

Лутковська додала, що, незважаючи на те, що Сенцов продовжує бути громадянином України, РФ відмовила йому у зустрічі з консулом України, вважаючи його громадянином Росії.

«У зв'язку з цим я звернулася до омбудсмена Російської Федерації, але ще минуло дуже мало часу, оскільки звернення було спрямоване лише на початку цього тижня», - сказала Лутковська.

Як повідомляв ForUm, 7 липня Лефортовський суд Москви продовжив арешт українському режисеру Олегу Сенцову, якого звинувачують у приготуванні до терактів у Криму до 11 жовтня.

Нагадаємо, Сенцова та ще трьох громадян України співробітники ФСБ Росії затримали у травні в Криму. Геннадія Афанасьєва, Олексія Чирнія, Кольченка та Олега Сенцова звинувачують у підготовці терактів у Сімферополі, Ялті та Севастополі. ФСБ Росії називає їх активістами «Правого сектору», однак українська організація це спростовує.

27 червня в генпрокуратурі заявили, що підстав для зміни запобіжного заходу і припинення кримінального переслідування Сенцова і Кольченка, затриманих у Криму, не вбачається.

З вимогою звільнити Сенцова до президента Росії раніше зверталися відомі у світі кінорежисери - Педро Альмодовар, Бертран Таверньє, Кен Лоуч, Анджей Вайда, Кшиштоф Зануссі та інші.

Сенцов зняв фільм «Гамер» у 2011 році, і ця стрічка потрапила в програму Роттердамського кінофестивалю. Минулого року режисер отримав приз за проект нової стрічки «Носоріг», зйомки якої повинен був почати влітку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53