В Україні буде створена робоча група з метою врегулювання питань щодо газозабезпечення підприємств агропромислового комплексу.

Як передає кореспондент Forum'у, про це в ході другої частини III Всеукраїнського аграрного форуму заявив міністр палива та енергетики Юрій Продан.

«Ми маємо намір створити відповідну робочу групу, до якої увійдуть представники від усіх асоціацій сільського господарства. І ми будемо за кожною конкретною галуззю дивитися, де можна знайти заміну газу альтернативними джерелами, а де, наприклад, є крайня необхідність залишити необхідний обсяг газу», - відповідаючи на запитання журналістів, сказав профільний міністр.

Він припустив, що робоча група почне свою роботу вже у понеділок 14 липня.

За словами Продана, з боку профільного міністерства до складу робочої групи увійде один із його заступників.

Варто зазначити, що в ході другої частини III Всеукраїнського аграрного форуму голова наглядової ради асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко зазначив, що частину підприємств вони готові перевести на скраплений газ, проте, за його словами, потрібно розуміти, чи буде можливість придбати його в Україні.

У той же час, міністр також повідомив, що для початку необхідно визначити, який обсяг природного газу можна замістити скрапленим.

«Після того як ми визначимо, який обсяг можна замістити, шукатимемо постачання газу. Його можна закупити, частину можна виробляти у нас», - уточнив Продан.

Він також наголосив, що як заміну природного газу, крім скрапленого, розглядатимуться й інші альтернативні джерела.

Нагадаємо, раніше влада почала готувати енергетику до надзвичайного періоду - ухвалила в першому читанні два відповідні законопроекти. Перший (№4116а) передбачає створення компанії-оператора нашої ГТС: 51% її акцій має дістатися уряду, а 49% - підприємствам Євросоюзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом