Великобританія знищить додатково 50 тонн речовин хімічного арсеналу Сирії на своїй території.

Про це заявив глава МЗС Сполученого Королівства Вільям Хейг у письмовій доповіді депутатів національного парламенту.

«Великобританія грає зараз повноцінну роль у міжнародних зусиллях з ліквідації програми хімічної зброї Сирії. Як уже зазначалося, Сполучене Королівство приймає 150 тонн прекурсорів групи Б (хімікати подвійного призначення) з сирійського хімічного арсеналу для знищення», - зазначив Хейг.

«Сьогодні я також можу повідомити, що на додаток до цього на спеціалізованих комерційних потужностях у Великобританії буде знищено ще 50 тонн промислових хімречовин - хлороводню і фтороводню, - поінформував він. - Ми очікуємо прибуття судна з усіма цими хімікатами наступного тижня», передає «ИТАР-ТАСС».

Домовленості про ліквідацію сирійської хімзброї було досягнуто в серпні минулого року завдяки миротворчій ініціативі Росії. Всього у рамках операції з близькосхідної країни було вивезено понад 1,2 тис. тонн хімічних речовин. Частина хімзброї була знищена на території Сирії.

Контракт на знищення перших 150 тонн хімікатів Лондон надав підрозділу французької компанії (Veolia) у північній Англії. Чи братиме вона участь в обробці додаткового обсягу в 50 тонн, поки не відомо.

Остання партія компонентів хімічної зброї була вивезена з Сирії в рамках міжнародної операції 23 червня.

Нагадаємо, ліквідація програми з хімічної зброї в Сирії повинна бути завершена до середини 2014 року.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) почали знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Сирія приєдналася до Конвенції ООН про заборону хімічної зброї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом