Українському уряду потрібно затягувати паски великому бізнесу, а не простим громадянам. Таку думку в коментарі Forum'у висловив економіст Владислав Старинець.

«Навіть The Wall Street Journal з посиланням на МВФ повідомляє, що рецепти фонду в Аргентині не спрацювали. Політика скорочення витрат, бюджетного дефіциту насправді веде до падіння ВВП, зменшення попиту. Заходи жорсткої економії не працюють. І МВФ це вже публічно визнав», - сказав Старинець.

Але, на думку експерта, в Україні ситуація протилежна.

«У нас затягують паски прості обивателі, для яких товари подорожчали на 30-50% з урахуванням тарифів, інфляції, зростання курсу долара. Великі ж компанії цього ніяк не відчувають. Закон про трансферне ціноутворення не допрацьовують. Гроші виводяться різними шляхами. Почнемо з того, що немає касових апаратів з фіскальними чеками.

Дрібному споживачеві вже нікуди затягувати ці паски. Середня зарплата у столиці близько 3.600, а витрати на сім'ю з трьох осіб мінімум 7 тис. грн. МВФ наполягає на тому, щоб ускладнити умови життя звичайним українцям», - вважає економіст.

Старинець навів приклад Франції, де заможні громадяни сплачують податок у розмірі 75% від прибутку.

«Там є податок на порожню нерухомість, активи та інше. Якщо ми рухаємося в європейському руслі, то і нам потрібно вводити подібні ініціативи. У нас астрономічні гроші залишаються в тіні, і ніхто цим не займається. А економити бюджетникам і пенсіонерам уже просто нічого», - зазначає він.

 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

944