Якщо 2 млрд кубометрів газу, видобутого в Україні і призначеного для резервів на зиму, будуть продані «Укрнафтою» підприємствам, то вже у грудні газу не буде взагалі - не тільки для того, щоб опалювати приміщення, але і для забезпечення населення гарячою водою, опаленням і навіть газом на кухнях.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу «Інтер» директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

За його словами, Україна в разі продовження конфлікту з Російською федерацією та продажу зазначеного обсягу газу, вже з грудня залишиться з нульовими балансами. Загалом дірка в балансі зросте з 7 до 9 млрд кубометрів.

Нагадаємо, 8 липня в ефірі телеканалу «Інтер» був продемонстрований сюжет «Приват, Хамелеон», де були оприлюднені факти зв'язків нинішнього губернатора Дніпропетровської області та власника групи «Приват» Ігоря Коломойського з Віктором Януковичем, а також про те, як на нинішній ситуації наживається відомий олігарх.

Зокрема, автори сюжету стверджують: компанія «Укрнафта», де 42% належить групі «Приват» Ігоря Коломойського, який очолює зараз Дніпропетровську облдержадміністрацію, довгі роки відмовляється продавати український газ українцям.

Хоча за законом вітчизняне блакитне паливо повинні отримати саме люди. Але для бізнесу Коломойського це не вигідно: ціни для споживачів не ринкові. Свій газ «Укрнафта» продає тільки підприємствам, які платять більше. Лише за останні місяці «Укрнафта» збула 2 млрд кубометрів газу. Якщо цей газ продати звичайним люди, то ціни на нього можна було б так радикально не підвищувати. Більше того, саме цей газ мав стати частиною резервів на зиму. Поки виплачують власнику мільярдні дивіденди, в балансі країни зростає діра.

Крім того, компанія «Укртранснафта» Коломойського викачала у власні сховища з трубопроводів 606 тисяч тонн технологічної нафти, яка була там 10-15 років. Без неї тепер не зможе працювати ні трубопровід «Одеса-Броди», ні Лисичанський нафтопереробний завод. Різниця між балансовою і поточною вартістю нафти - 280 млн доларів. Як наголошується в сюжеті, викачувати нафту не дозволяли ні Янукович, ні Ющенко. Заборонив це робити «Укртранснафті» і нинішній Кабмін. Тепер же питання ставиться так: якщо нафта викачана, її треба переробляти. Іншими словами, «поки українці збирають гроші на допомогу дітям, Коломойський може легко переробляти вкрадене паливо і продати його нашим же солдатам. Але не за цінами 15-річної давності, а за поточними. Виходить, чим більше будуть їздити наші БТРи і танки, тим вигідніше Коломойському», - йдеться в сюжеті.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147