Економіка України буде самознищуватися. Таку думку в коментарі Forum'у висловив член комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, народний депутат України (позафракційний) Андрій Пінчук.

«Критикували попередній уряд за золотовалютні резерви, за те, що тримали курс національної валюти. Але гривню тримали, і народ в один день не ставав наполовину біднішим. Зараз національна валюта, на жаль, дуже сильно втратила. На цей момент золотовалютні резерви НБУ за місяць скоротилися на $815 млн - це сильне падіння. У всякому разі використання золотовалютного резерву повинно було йти на стабілізацію ситуації», - заявив він.

Пінчук вважає, що зниження обсягів золотовалютного резерву викликано невмілими діями НБУ. «Це те ж рефінансування банків, яке пішло здебільшого для своїх. Рефінансування могло покрити баланс банків, які мають багато кредитів у валюті, щоб вони пішли назустріч народу, незважаючи на збитки. А так рефінансування пішло на вітер, золотовалютний запас зменшується, стабільність банківської системи не забезпечена», - зазначив член банківського комітету ВР.

Крім того, коментуючи прогноз інфляції від глави НБУ Валерії Гонтарєвої, згідно з яким показник у 2014 р. може зрости до 17-19%, Пінчук зазначив, що це підтвердження істотних проблем в економіці України. «На жаль, треба приготуватися, що крім громадянської війни на сході буде економічна війна. Економіка буде самознищуватися. Наслідки революції, військових дій, а також не зовсім зрозумілі кроки уряду, відсутність обіцяної Європою та Америкою допомоги - все це призведе до падіння економіки. І найближчим часом нічого хорошого чекати не доводиться. А ці прогнози - лише тому підтвердження», - пояснив парламентарій.

 

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом