Різке підвищення тарифів восени 2014 року ніяк не позначиться на якості послуг, які надаються, а лише призведе до швидкого проходження зібраних з населення коштів на адресу монополіста - підприємства «Нафтогаз України». Про це, як передає кореспондент Forum'у, заявив директор аналітико-дослідницького центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко.

«Аналіз прийнятих урядом рішень щодо стрибкоподібного зростання тарифів, що готується, призводить до висновку, що, по-перше, документи готувалися поспіхом і мають різночитання і суперечності, а по-друге, в галузі як і раніше збережеться витратний принцип формування тарифів. Національний регулятор, як і зараз, буде скакати під дудку монополістів, місцева влада стане «цапом-відбувайлом» в особі власних громадян, і вже до осені, коли люди отримають нові квитанції, Україна отримає потужний сплеск соціального невдоволення», - вважає експерт.

За даними Сергієнка, восени тарифи піднімуться таким чином: на воду - 135%, на гаряче водопостачання - 69%, на опалення - 210%, на газ - 79%.

«Якщо навіть у Києві, де рівень середньої заробітної плати більш-менш гідний, люди чекають нових тарифів з великою тривогою, то в інших регіонах країни ці зміни можуть спричинити соціальну напругу», - зазначив Сергієнко.

На думку експерта, уряд занадто мало уваги приділив соціальному захисту громадян.

«У розвинених країнах сім'я вважається бідною, якщо її загальні витрати на продукти харчування перевищують 10%. У той же час, близько 84 % українських сімей витрачають на продукти харчування більше половини своїх місячних доходів. При цьому, Міжнародний валютний фонд, згідно із рекомендаціями якого Україна зважилася на різке підняття тарифів, у своїх розрахункових даних показує останню цифру в межах від 3 до 7 відсотків. Звідки у них такі цифри - не ясно, але різкий стрибок тарифів поставить всю Україну в чергу за субсидіями», - додав експерт.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

217