Експерти стривожені - в Україні знову з'явилися три валютні курси, як це було в забутих 90-х, стверджують вони. А це - золотий час для валютних спекулянтів і шахраїв, повсюдний дефіцит іноземної валюти та втрата контролю над ситуацією з боку НБУ. До речі, саме його аналітики і звинувачують в тому, що відбувається.

Що ж відбувається? Перше, що кидається в очі: долар в Україні падає. Причому суттєво. За два дні цього тижня американська валюта «втратила у вазі» порівняно з попереднім тижнем 10-25 копійок за кожен долар. До вечора вівторка долар купували по 11,62, а продавали по 11,68 гривень.

Але це не означає, що кожен українець, який потребує «зелених», може спокійно купувати його на більш вигідних для себе умовах. Стрімке зміцнення нацвалюти відбувається лише на одному ринку - міжбанківському, який, як відомо, у всіх перед очима і на який найпростіше впливати регулятору. А ось на готівковому ситуація принципово інша: обмінники готові купувати у населення інвалюту по 11,7 - 11,8 (досить привабливий курс), а продають - по 11,95 - 12,03 грн/долар. Точніше, роблять вигляд, що продають: у багатьох обмінниках долар знову зник.

Тобто, фактичний курс значно вищий від міжбанківського. Втім, і це не найцікавіше. Вищий за міжбанківський навіть офіційний курс. Весь день у вівторок він був 11,78 грн/доларів (тобто, дорожче, ніж на Міжбанку на 10-15 копійок) - і тільки до кінця дня його понизили на 7 копійок.

Все це на тлі посилення нарікання банкірів на предмет того, що НБУ втручається в їхню роботу, нав'язує валютні курси і шантажує, погрожуючи позбавити ліцензії, виглядає досить насторожено, пише «Взгляд».

«У наявності - ручне управління курсом валют, одна з найбільш непродуктивних і небезпечних схем роботи регулятора на валютному ринку,- вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Класика жанру. НБУ вже не раз вдавався до такої схеми і щоразу це закінчувалося погано. Що ми бачимо? Нацбанк, прагнучи всіма способами опустити курс долара для якихось своїх цілей, дійсно тисне на банки, вимагає занижувати курс, продавати і купувати валюту лише на певних умовах - зовсім не тих, як ми бачимо, які диктує реальний ринок. Погрожує».

На думку експерта, якщо тиск не припиниться, це призведе до формування в Україні трьох «повноцінних» валютних ринків: керованого - міжбанківського, формального, офіційного та фактичного - чорного. На останньому буде обертатися левова частка всієї доларової готівки у країні.

Що таке три різні курси, українці добре пам'ятають ще з 90-х років. Тоді офіційний курс у договорах на угодах найчастіше вказувався лише як формальна відписка. Якщо йшли розрахунки готівкою, брався до уваги, як правило, чорний курс (який був значно вищим від міжбанку та офіційного). Там же, на чорному ринку, у валютних спекулянтів, доводилося купувати долари і населенню (зробити це в обмінниках за банківським курсом, близьким до офіційного, було непросто - іноземної валюти не було в продажу).

Сьогодні, за даними порталу finance.ua кількість запитів на купівлю інвалюти в півтора разу перевищує кількість тих, хто готовий її продати. Тобто, в наявності - істотне перевищення попиту над пропозицією. А отже, підстав для падіння курсу долара, на жаль, немає. Тим не менш, Міжбанк демонструє протилежне.

«Це абсолютно необ'єктивні цифри, - коментує Охріменко. - На жаль, курс валют зараз встановлюється не монетарним способом (що було б логічно в країні, яка оголосила про гнучкий курс), а диктатом згори. При цьому в банках валюти немає, у них голод - люди продовжують виймати усі свої накопичення, в тому числі доларові. В українців паніка, яка закінчиться ще не скоро. Налякати народ легко, а от для того, щоб його заспокоїти, потрібні місяці стабільності. Однак НБУ поки що явно не готовий заспокоїти - хто ж буде спокійний, якщо йому - для того щоб купити сотню-другу доларів - доведеться йти на чорний ринок і платити за ці долари невідомо скільки? - міркує аналітик. - Зараз на валютному ринку країни - розбалансованість, яка тільки наростатиме. Далі - хаос. Видиратися буде дуже складно».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

474