На думку експертів, у найближчому майбутньому лави «Батьківщини» вкотре порідшають, пише «Взгляд».

«Партія «Батьківщина» та її керівник Юлія Тимошенко зазнали чергової поразки. Як не намагалися схилити Президента Петра Порошенка до запровадження воєнного стану на охопленому збройним протистоянням Донбасі, лідер держави був непохитний. Результат не змусив себе чекати - сили АТО, де-юре очолювані Порошенком, здобули великі перемоги в Слов'янську і Краматорську, а «Батьківщина» - залишилася ні з чим. Пропонована ними тактика так і залишилася голослівними, необґрунтованими заявами», - зазначає видання.

На думку експертів, у найближчому майбутньому лави «Батьківщини» вкотре порідшають. «Багато депутатів, які залишилися, бачать, що Тимошенко за час ув’язнення остаточно втратила не тільки хватку, але й політичний вплив. Її нинішній рейтинг не може гарантувати їм проходження до Верховної Ради на майбутніх парламентських виборах. Але така можливість реальна, якщо перейти в нову пропрезидентську політичну силу. Тим більше - вона все ще потребує досвідчених і відомих депутатів», - пише газета.

Видання зазначає, що нинішні «батьківщинівці» у разі переходу не зможуть розраховувати на такі бонуси і преференції, як ті їхні колеги по партії, які ризикнули кинути Тимошенко перед президентськими виборами, як, наприклад, Микола Томенко. Але на депутатське крісло розраховувати все-таки можуть. Головне - встигнути приєднатися до переможців одними з перших.

Минулого парламентського тижня один з екс-депутатів «Батьківщини» на умовах анонімності повідомив, що партію Тимошенко найближчим часом може залишити вірна соратниця Юлі - Олександра Кужель. За словами співрозмовника, вона давно готує ґрунт для переходу в партію влади, і не зробила вона цього давно тільки тому, що дуже багато епізодів пов'язує її з лідером «Батьківщини». Але приклад Томенка та інших екс-соратників, усе ж змусив Олександру Володимирівну діяти більш рішуче.

«Взгляд» нагадує, що політична біографія Олександри Кужель заплямована не одним переходом до більш впливових політиків. «Так, свого часу вона довго і плідно працювала в команді Леоніда Кучми, від якого перейшла до Сергія Тігіпка. Перед «помаранчевою» революцією і під час її проведення Кужель відкрито агітувала голосувати за Януковича, бо вважала його більш перспективним політиком, ніж Ющенка. У 2006 році вона працювала в команді одіозного мера Києва Леоніда Черновецького, а потім знову повернулася до Януковича. У 2008 році Кужель була противником Юлії Тимошенко, але, незважаючи на це, вже через рік стає її радником. У 2010 році вона знову повертається до Тігіпка, а через два роки йде в депутати від... Тимошенко», - йдеться в матеріалі.

«Озираючись на це строкате політичне минуле Олександри Кужель, розмови про її нинішній вихід із «Батьківщини» виглядають цілком обґрунтованими. Підтверджують ці чутки й експерти», - пише газета.

«Історично Кужель змінювала вже не одну команду, - каже політолог Михайло Погребинський. - Те, що вона останні роки була вірним бійцем Юлії Тимошенко - це нічого не означає, оскільки Кужель взагалі, я б сказав, не дуже врівноважена. У неї можуть бути конфлікти з керівництвом БЮТ, але історично вона змінювала команду вже не раз. Але Шура Кужель вірить у те, що робить, на відміну від Богословської, її подруги, яка вірить тільки в того, хто платить. Але я подробиць про Кужель в цьому плані ніяких не знаю, нічого не можу сказати».

Слова експертів підтримують і колеги Олександри Кужель з парламентського цеху.

«Кужель, у принципі, не раз змінювала свої політичні переконання, - каже народний депутат Володимир Олійник. - Був період її депутатської діяльності, коли вона переходила з однієї партії в іншу. З однієї групи до другої. Але я її не засуджую, це її право. Відношу її до категорії тих людей, які такий вибір робили. Але хочу сказати, що тільки дурні не змінюють своїх поглядів, бо якщо дотримуватися цього правила, що не треба зраджувати, то дві третини парламенту повинні бути у фракції КПУ, як колишні члени Компартії. Але це ж реальне життя, змінюються погляди, нічого страшного».

«Враховуючи все викладене, можна припустити, що вже в найближчому майбутньому партія «Батьківщина» втратить ще кілька багнетів у парламенті. І, ймовірно, що Олександра Кужель буде не першою і не останньою з тих, хто залишить потопаючий корабель під назвою «Батьківщина», - підкреслює «Взгляд».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом