Підписавши Угоду про Асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе певні гарантії щодо інвестора, і світові фінансові організації підключатимуться до обговорення питання «зелених» тарифів у разі їх зниження урядом. Про це на прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна» заявив Геннадій Федоровський, директор Rengy Development, однієї з провідних компаній на ринку сонячної енергетики, яка залучала кредити під будівництво сонячних електростанцій у ЄБРР.

На думку Федоровського, якщо Кабмін і Міненерговугілля не відмовляться від своїх планів щодо зниження «зеленого» тарифу, то до вирішення цього питання підключаться світові фінансові організації - МВФ, ЄБРР.

«Це будуть позови проти України. Якщо нам ніяк не вдасться переконати наше керівництво в Кабміні, Мінекономіки і варіант з оскарженням у суді (розпорядження Кабміну № 589-р) не пройде, то, швидше за все, ми проситимемо ЄБРР переглянути кредитні умови, пояснюватимемо це ситуацією, що виникла в країні, ухваленими нормативними документами. Все одно ми сядемо за стіл переговорів. Наші банки нас також кредитували, але ЄБРР - це зовсім інший підхід. І якщо ми підписали угоду про Асоціацію з ЄС, то у нас є певні гарантії щодо інвестора, який не звик так працювати», - підкреслив директор компанії Rengy Development, у проекти якої ЄБРР вклав близько 20 млн євро, повідомляє «РБК-Україна».

Експерт також попередив, що у разі зміни «зеленого» тарифу «заднім числом», інвестори відкладатимуть перспективні проекти, які вже домовилися реалізовувати в Україні.

«На думку всіх учасників ринку, як інвесторів, так і девелоперів, компанії надають певну соціальну підтримку у тих регіонах, де працюють сонячні станції, але, найімовірніше, наше керівництво не враховує всі ці аспекти. Інвестиційна складова і привабливість цих проектів буде в корені знищена», - вважає Федоровський.

За підрахунками компанії, у разі зниження «зеленого» тарифу та пікового коефіцієнта, який використовується під час розрахунку «зелених» тарифів для сонячних електростанцій в 1,8 разу, термін окупності нових проектів компаній може зрости до неприйнятних для інвесторів термінів - близько 20-ти років, оскільки вкладення в сонячну енергетику, порівняно з вітровою, значно вищі. Нині загальна потужність проектів компанії в сонячній енергетиці, в тому числі, що здійснюються у співпраці з ЄБРР, становить 30 МВт.

Як писали раніше ЗМІ, вартість програми ЄБРР щодо фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF) становить 140 млн євро, які доступні для малих і середніх проектів з відновлюваної енергетики, починаючи від води, вітру, біомаси та біогазу, закінчуючи сонячною енергією.

USELF частково фінансується ЄБРР (100 млн євро), спільно з Фондом чистих технологій (Clean Technology Fund) - (40 млн євро), а також Глобальним екологічним фондом. Потім, у відповідь на зростання попиту Програма USELF була розширена. «Враховуючи розмір сільськогосподарського сектора України, у країни є великий потенціал для проектів з біомаси та біогазу, а також щодо сонячної енергетики, завдяки хорошому рівню сонячного світла», - констатував старший менеджер ЄБРР Сергій Масліченко.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом