Влада почала готувати енергетику до надзвичайного періоду - ухвалила в першому читанні два відповідні законопроекти. Перший (№4116а) передбачає створення компанії-оператора нашої ГТС: 51% її акцій має дістатися уряду, а 49% - підприємствам Євросоюзу, США чи Європейського енергетичного співтовариства. Автор законопроекту прем'єр Арсеній Яценюк стверджує, що іноземці вкладатимуть капітали в модернізацію нашої «труби», пишуть «Вести».

«Газотранспортна система повинна повністю перебувати під державним контролем. Інакше ми отримуємо серйозні ризики: сьогодні Вашингтон і Брюссель позитивно налаштовані щодо України, а що буде далі, і як почнуть змінюватися відносини - невідомо», - сказав експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Другий законопроект, присвячений надзвичайному стану в енергетичному секторі (№ 4117а), надає широкі повноваження Кабміну.

«По суті, уряд зможе після ухвалення документа в ручному режимі керувати всім ПЕК. Наприклад, відбирати газ у видобувачів за незрозумілою ціною (та не зазначається в документі). Вона буде, ймовірно, далека від тієї, за якою вони зараз продають ресурс за договорами всередині країни», - зазначив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Другий важливий момент документа - відключення боржників від газу. Чиновники залишають за собою таке право й обіцяють діяти жорстко.

«Звичайно, споживачеві дадуть час, щоб погасити заборгованість. Але будемо діяти рішуче. Хоча держава, можливо, і братиме борги на себе: якщо це будуть стратегічні підприємства, наприклад, об'єкти охорони здоров'я або хлібопекарні. Пільги, швидше за все, матимуть і силові органи, враховуючи військові дії у країні», - заявив заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Олександр Тодійчук.

Він також підтвердив, що у його відомстві всерйоз припускають відмову від нового постачання російського газу цього року. І повідомив про створення спецкомісії, яка займеться газозабезпеченням України в зимовий період. Тодійчук припустив нове підвищення тарифів на газ для населення до кінця цього року.

«Мені здається, що іншого варіанту немає», - сказав він, не уточнивши розмірів нових тарифів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

86