Українці за півроку подали рекордну кількість заявок на отримання притулку в Польщі - понад 800.

За даними польської адміністрації у справах іноземців (UDSC), кількість таких заявок у другому кварталі, порівняно з першим, зросла втричі - до понад 600, передає «УНІАН».

За останні десять років українці подали до адміністрації менше 700 таких заявок, а минулого року - менше 50.

UDSC уже розглянула близько 150 справ українців, які подали заявки цього року, і поки що жоден громадянин не отримав дозволу на притулок.

«Ми повинні усвідомлювати, що, згідно з польським законодавством і нормами Європейського Союзу, притулок не може бути надано людині, яка має так звану альтернативу внутрішньої міграції і може жити в іншій частині країни, з якої приїхала», - зазначила прес-секретар UDSC Єва Пєхота.

«Незважаючи на те, що ситуація в Україні нестабільна в політичному, економічному та оборонному аспектах, вона, однак, не створює загрози життю, здоров'ю та інших базових громадянських прав», - додала вона, зазначивши, що українська влада намагається створити умови життя для тих громадян, які виїхали з Криму або зі східних областей держави.

За даними UDSC, адміністрація уже відмовила в наданні притулку майже 100 громадянам України і ще в близько 50 випадках справи були залишені без розгляду, тому що заявники або самі відмовилися від цієї процедури, або виїхали з Польщі в інші держави Європейського Союзу.

Пєхота зазначила, що ті, хто отримав негативне рішення, можуть подати апеляцію, але якщо всі вищі інстанції підтвердять його правомірність, то іноземець має добровільно залишити територію Польщі, бо в іншому разі виявиться у нелегальному статусі.

При цьому вона сказала, що пізніше кожен, хто подавав заявку на отримання притулку, може приїхати до Польщі на підставі візи і спробувати легалізувати свій статус у рамках стандартних процедур, наприклад, через працевлаштування.

За словами Пєхоти, утримання одного іноземця, який звертається до Польщі з проханням надати політичний притулок, коштує державі близько 300 євро щомісяця, а сам іноземець може отримати безкоштовне житло і харчування в спеціальних центрах для біженців, доступ до медичного обслуговування, а його діти - можливість навчатися. Ті, хто не хоче перебувати в таких центрах, можуть отримувати фінансову допомогу в розмірі близько від 3 до 6 євро за день на людину, залежно від того, скільки людей входить до складу сім'ї.

У той же час вона зазначила, що після надання статусу біженець має знайти роботу і сам себе утримувати.

Польща зафіксувала перший рекордний наплив заявок від українців на отримання притулку в лютому-березні, коли в Україні змінилася влада і Росія анексувала Крим, а друга хвиля настала після початку антитерористичної операції в східних областях України у квітні цього року.

Загалом право легально перебувати в Польщі терміном на один рік і більше мали 38 тисяч громадян України, які отримали відповідні дозволи в рамках стандартних процедур: для роботи, навчання, в разі укладення шлюбу з громадянином Польщі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом