Вступ до вишу - це завжди привід для стресу і для абітурієнтів, і для їхніх батьків. Останнім весь час здається, що вони ще про щось не дізналися, чогось не передбачили. В результаті обривки інформації змішуються у голові в один великий незрозумілий ком, і доводиться йти за валокордином. ForUm вирішив дізнатися і розсортувати всі сюрпризи, які чекають цьогорічних абітурієнтів під час вступної кампанії 2014 року.

Умови вступу

Чиновники запевняють, що цього року не вносили ніяких кардинальних нововведень в умови проведення вступної кампанії до вишів. За словами першого заступника міністра освіти і науки Інни Совсун, це пов'язано з тим, що впровадження радикальних змін за кілька місяців до початку вступної кампанії можуть їй нашкодити. Нововведення, впроваджені Міністерством освіти і науки, торкнулися насамперед термінів, ролі атестата та системи «Конкурс».

Отже, перше нововведення - це терміни вступної кампанії. Як повідомили Forum'у у профільному міністерстві, виші починають приймати документи в абітурієнтів з 11 липня. Останній день прийому документів - 1 серпня, і лише до 12 години. Виняток становлять університети Донецької та Луганської областей. Їм подовжили період вступної кампанії, але дату закінчення прийому документів не визначено.

Але, необхідно врахувати, що 24 липня закінчується термін прийому документів у абітурієнтів, які мають проходити творчі конкурси. Самі ж творчі конкурси проводитимуться в кілька сесій, з 21 липня по 1 серпня включно. Також до 24 липня принести документи до приймальної комісії повинні й ті, хто складатиме вступні іспити або проходитиме співбесіду в майбутній Альма-матер.

Потім на абітурієнтів чекають три хвилі оприлюднення списків вступників. Перший список буде оголошено вже 2 серпня, другий - 8, третій - 11 серпня. Далі проходитиме зарахування на контрактну форму навчання.

Ще одним нововведенням цього року стало зменшення ролі атестата про повну середню освіту. Як відомо, в останні роки для відбору абітурієнтів, які вступали до вишів України на основі повної середньої освіти, до конкурсного бала додавався середній бал шкільного атестата. Але якщо раніше його максимальна вага дорівнювала 200 балів, то цього року вона дорівнюватиме 60.

Також, відтепер не нараховуватимуться 70 балів за видатні інтелектуальні досягнення, оскільки цей критерій є дуже суб'єктивним. А ось переможці чемпіонатів України впродовж двох останніх років, навпаки, додатково здобудуть бали. Так, чемпіони країни отримають 50 балів, особи, які зайняли друге місце, - 30 балів і, відповідно, 20 балів отримають призери за 3 місце.

Крім того, як експеримент, нараховуватиметься коефіцієнт 0,75 до оцінок з непрофільних спеціальностей.

До того ж буде легалізована інформаційна система «Конкурс», з допомогою якої вступник може подати заяву на вступ до вишу в електронній формі, а також відстежувати рейтингові списки. Цього року майбутній студент може подавати заяви не більш ніж до п'яти вищих навчальних закладів та на три спеціальності в кожному із них. Однак, варто пам'ятати, що заяви, подані на певну спеціальність в один виш, але за різними формами навчання, вважаються як одна.

Деякі зміни очікують і на студентів, які вже отримали кваліфікацію «бакалавр». З 2014 року в Україні діятиме система «перехресного вступу», за якою випускники бакалаврату зможуть вступати на будь-які магістерські програми, крім медичних та юридичних спеціальностей. Тобто можна буде легко змінити, наприклад, філологію на економіку, менеджмент на політологію, історію на соціологію і т. д.

Бюджетників не поменшає

Розподіл бюджетних місць цього року пройде по-новому, зокрема з допомогою незалежних рейтингів.

«Ми підтримуватимемо ті спеціальності та університети, які будуть сильними. Тобто там, де наші абітурієнти зможуть отримати якісну освіту, а держава - якісні кадри», - каже міністр освіти і науки Сергій Квіт.

У невеликих містах, за словами міністра, держзамовлення розподілятиметься з урахуванням потреб місцевих підприємств, які мають потребу в кадрах і є системоутворювальними в місті.

У Міносвіти обіцяють, що інформація про держзамовлення з'явиться на сайті міністерства.

Приватні виші цього року ще не матимуть права на бюджетні місця, проте в новому законопроекті така можливість передбачена.

Що ж стосується самої кількості бюджетних місць, то відповідно до затвердженої постанови Кабінету Міністрів України, цього року для молодших спеціалістів виділили 59 400 бюджетних місць, для бакалаврів - 98 700, а для спеціалістів і магістрів - відповідно по 55 500 і 33 000 місць. «Порівняно з минулим роком держзамовлення практично не змінилося. Трохи менше на бакалаврські програми, але більше на магістерські, але це не істотні зміни, держзамовлення не постраждало», - стверджує профільний міністр.

Як пояснює Квіт, скорочення бюджетних місць на бакалавраті пов'язано з тим, що 2013/2014 навчального року не було повністю виконане держзамовлення. «Коли не виконується держзамовлення, то тоді цей хвостик відрізається. Там така логіка», - пояснив міністр.

Ціна знань

Одним із найбільш хвилюючих питань для батьків майбутніх студентів є вартість доступу до граніту науки. Адже «гризти» його часом буває дуже дорого. На щастя для вступників, плата за навчання цього року практично не змінилася. Хоча, беручи до уваги економічну ситуацію в країні, навіть торішні ціни багатьом не по кишені.

Пальму першості у вартості навчання, як і завжди, тримає столиця. Навчання в Київських університетах на денному відділенні бакалаврату обійдеться від 8 000 до 30 000 тис. грн за рік навчання. Не відстають від столичних вишів харківські і дніпропетровські. Так, вартість граніту науки в Харкові коливається від 5 000 до 20 тис. грн за рік, а в Дніпропетровську - від 4 000 до 20 000 тис. грн. Бюджетніше буде навчатися в університетах Львова (від 4 000 до 18 000 тис. грн), Одеси (від 4 000 до 14 000 тис. грн), Запоріжжя (від 4 000 до 13 000 тис. грн), Луганська (від 4 000 до 11 000 тис. грн), Ужгорода (від 4 000 до 12 000 тис. грн).

Преференції для абітурієнтів з Криму

Не доведеться хвилюватися про вартість навчання абітурієнтам з Криму. Цього року на них чекають від держави певні преференції - вони зможуть вступити на бюджет до будь-якого українського вишу, на будь-яку спеціальність. Таке рішення ухвалила Верховна Рада. Однак, порядок надання бюджетних місць кримчанам парламентарії не прописали. Чи то забули, чи то просто не захотіли. Тому багатьох абітурієнтів, які проживають на материковій частині України, а в особливості, їхніх батьків хвилює питання, чи не уріжуть шанси їхнім чадам вступити на бюджет?

Як запевнив міністр освіти, пільги для кримчан жодним чином не позначаться на можливостях інших абітурієнтів. У той же час, як саме і чиїм коштом виділятимуться додаткові бюджетні місця, Квіт не пояснив. «Мені здається, у законопроекті ВР є формулювання, Кабмін повинен встановити порядок. На сьогодні я не можу сказати, яким чином це відбуватиметься. Але абітурієнтів з Криму небагато, трохи менше 600. Ми їм допоможемо», - обіцяє міністр.

Заручники ситуації

Що ж стосується абітурієнтів Донецької та Луганської областей, то у них таких пільг не буде. Однак, за словами Квіта, нині для абітурієнтів з Донбасу створили преференції щодо того, як вони можуть складати ЗНО. «Поки ми йдемо назустріч нашим абітурієнтам в тому, що надаємо їм можливість скласти вступні іспити. Тобто, для них створена друга сесія ЗНО, яку вони можуть скласти в інших регіонах України. Також буде третя сесія в самих університетах. Вона призначена для тих, хто з якихось причин не виїде з Донбасу чи просто не захоче складати ЗНО в інших областях», - каже міністр.

Загалом же, Квіт запевняє, що Міносвіти досить лояльне до вступників зі Сходу і готове йти їм назустріч. «Ми враховуємо і думку абітурієнтів, і їхніх батьків, і ректорів. Ви навіть собі не уявляєте, як у Слов'янську чи на Сході, де йдуть бойові дії, організовують вступний процес. Я не розповідатиму подробиці, щоб не наражати нікого на небезпеку. Але виші на Донеччині працюють над цим, проявляють просто чудеса організованості. Ми, в свою чергу, реагуємо на всі ситуації... Зараз найголовніше, щоб усі процеси були дружніми для абітурієнтів, щоб ми могли піти їм назустріч. Поки ми це робимо. Далі будемо бачити, адже кожен тиждень приносить якісь новини», - додає Квіт.

Варто зазначити, що для тих абітурієнтів, які складатимуть ЗНО в інших областях, на цей період надаватимуть безкоштовні місця в гуртожитках.

Водночас, на думку директора Центру експертизи освітніх реформ, доктора педагогічних наук, професора Людмили Ващенко, реально допомогти абітурієнтам з Південного Сходу України можна, зараховуючи їх до вишів тільки на основі шкільного атестата. «Якщо ми декларуємо себе як демократична і гуманна країна, то наш гуманізм повинен полягати в тому, щоб усіх цих дітей-випускників, які прийдуть вступати до київських університетів та вищих навчальних закладів інших міст, зарахувати на основі їхнього шкільного атестата з позитивними оцінками. У процесі першого року навчання вже можна подивитися, чи справляється дитина. Якщо ні, то тоді немає питань», - вважає директор Центру експертизи освітніх реформ.

Важливу роль у цьому питанні має відігравати і бізнес. «Знайшли ж мільйон, щоб оплатити ЗНО. Так чому роботодавці не можуть взяти на себе відповідальність і підготувати для власних компаній фахівців? Вони могли б частково оплатити навчання. Це був би дуже хороший, гуманний вчинок з їхнього боку та з боку держави», - стверджує Ващенко.

Підтримує таку ініціативу і кандидат педагогічних наук Володимир Тименко. «В рамках великого бізнесу є хороші корпоративні програми, про які постійно говориться. На Заході є широковідома практика, коли багато компаній оплачують навчання своїх співробітників у провідних університетах світу. На мій погляд, це хороша ідея в плані мотивації, тому що такий студент краще навчатиметься на цій спеціальності, знаючи, що згодом буде працевлаштований у цій компанії, а своєю хорошою роботою він може віддячити цій компанії», - вважає Тименко.

Також, на його думку, це може допомогти нівелювати проблему з корупцією в українських вишах. «На Заході таких людей оцінюють не самі університети, а асоціації роботодавців, які створюють спеціальні тестові та кваліфікаційні програми. Саме за допомогою цих програм пізнається, відповідає ринку праці студент чи ні», - каже він.

Однак поки що ні держава, ні бізнес таких ініціатив не виявили, але час ще є, раптом хтось і зважитися на такий почин.

Що ж, основна сесія ЗНО вже завершена і зовсім скоро університети відчинять свої двері для майбутніх студентів. Мабуть, абітурієнтам залишається тільки побажати зробити правильний вибір майбутньої Альма-матер і спеціальності, адже багато в чому саме від цього вибору залежить їхня подальша доля. А про те, як пройде сама вступна кампанія, чи вона була прозорою і справедливою, можна буде судити після її завершення.

Дарина Шварцман, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

536