В Україні зростання цін і тарифів на ЖКП ставить українців на межу виживання. Таку думку в авторській колонці для «Капіталу» висловив економіст Владислав Старинець.

«Звичайного українського бюджетника (наприклад, лікар вищої категорії з десятирічним стажем у нас отримує 2000-2300 грн, про пенсіонерів і говорити не доводиться) двократне зростання цін і тарифів ЖКГ ставить на межу бідності», - констатує Старинець.

Економіст зазначає, що влада не хоче робити кроки, які змогли б врятувати українців від зубожіння.

«Удосконалення законодавства про трансфертне ціноутворення, запровадження податку на порожню нерухомість (як у Франції), 75 %-ва ставка податку на доходи, що перевищують, скажімо, 15 млн грн (по суті, з аналогічною передвиборною обіцянкою Франсуа Олланд став президентом Франції), обов'язкове встановлення фіскальних реєстраторів розрахунково-касових операцій у всіх без винятку суб'єктів підприємницької діяльності (як це прийнято в усьому цивілізованому світі) - навряд чи призвели б до масового банкрутства в бізнес-середовищі. Але це дозволило б вивести з тіні досить істотний сегмент української економіки, отримати більш реальне уявлення про обсяг вітчизняного ВВП і послабити навантаження на найменш забезпечені верстви населення України», - пояснює він.

При цьому, економіст нагадує, що Україна задекларувала європейський шлях розвитку.

«Хіба це було б не по-європейськи - перейняти принципи фіскальної політики, що здійснюється в більшості країн Євросоюзу, замість того щоб продовжувати безглузді й порожні камлання про євроінтеграцію, спекулювати на патріотичних почуттях українців і закликати їх укотре затягнути пояси в ім'я світлого європейського майбутнього? Адже багато хто з наших співгромадян можуть до нього і не дожити - такими темпами і з такими псевдореформами. Хто ж тепер заважає нинішній владі будувати Європу в Україні? Та ніхто. Якщо, звичайно, влада в цьому зацікавлена, а не обмежується євродемагогією, залишаючи в силі старі правила гри в економіці, підлаштовуючи під себе напрацьовані корупційні схеми і змушуючи розплачуватися за все простих українців», - пояснює Старинець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

462