Згідно зі змінами до Конституції, які пропонуються, місцеві органи самоврядування отримають право надавати спеціальний статус іноземній мові на їхніх територіях. Про це, як передає кореспондент Forum'у, виступаючи у Верховній Раді, заявив Президент України Петро Порошенко.

«Ми виконали обіцянку, що стосується надання органам місцевого самоврядування додаткових повноважень у питаннях мови. Стаття 10 Конституції залишається незмінною: єдиною державною мовою є українська. Ніяких дискусій щодо цього немає і не буде», - сказав він.

За його словами, протягом останніх місяців у цілому по країні кількість прихильників саме такої норми значно зросла.

«У нас є тверда переконлива більшість на користь єдиної державної мови.

Але в демократичному європейському суспільстві ми не можемо не поважати права меншості. Тому сільські, селищні, міські, районні, обласні ради отримають право надавати в межах своїх територій і компетенції спеціальний статус російській та іншим мовам», - зазначив Порошенко.

Він додав, що ця поправка до Конституції «фіксує статус-кво, що склався на основі чинного мовного законодавства».

«Тому таке рішення вважаю розумним компромісом, який зробить нашу країну сильнішою, націю більш згуртованою, а всі спекуляції на мовній темі нарешті будуть зняті з порядку денного», - підсумував він.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом