Президент України Петро Порошенко запропонував запровадити інститут представників Президента в регіонах у рамках конституційних змін в Україні.

Як передає кореспондент Forum'у, про це Глава держави заявив у сесійній залі Верховної Ради України.

«Вони не втручатимуться в питання оперативного управління територіями, вони не призначатимуть на посади, не ділитимуть гроші, не роздаватимуть ліцензії. До них не потрібно буде ходити на поклони, але кожен із них на ввіреній території стежитиме за тим, щоб акти органів місцевого самоврядування відповідали Конституції і закону, щоб там нікого не заносило на поворотах. Вони будуть призупиняти і через суди зупиняти незаконні рішення органів місцевого самоврядування, але тільки після підтвердження судом», - сказав він.

Також, за словами Порошенка, представники Президента відповідатимуть за збереження єдності країни.

«Якщо Конституційний Суд встановить порушення Конституції органами місцевого самоврядування, то тільки в цьому разі Президент матиме право розпустити міську, районну або обласну раду. І він не просто матиме це право, а користуватиметься ним», - підкреслив Президент.

У той же час Порошенко висловив упевненість у тому, що у Глави держави після цих змін залишиться достатньо повноважень, щоб забезпечувати захист прав і свобод громадян в умовах децентралізації влади в Україні.

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом