Президент України може повернутися до режиму незастосування сили на Донбасі, як тільки будуть виконані основні умови, про які йшлося в рішенні Європейської ради 27 червня, - двостороннє припинення вогню, встановлення контролю за кордоном за моніторингу ОБСЄ, звільнення всіх заручників та проведення змістовних консультацій без будь-яких додаткових умов.

Таку позицію висловив заступник глави Адміністрації Президента України Валерій Чалий на зустрічі 2 липня з дипломатичним корпусом, повідомили Forum'у в прес-службі Глави держави.

«Президент зробив усе для того, щоб дати шанс усім, хто хоче миру в країні. Але, на жаль, цей заклик не знайшов поки адекватного реагування. Час дії режиму припинення вогню минув», - зазначив Чалий.

Президент залишається прихильником мирного розв’язання ситуації в Донецькій та Луганській областях, зазначив заступник глави Адміністрації.

Говорячи про механізм тристоронньої контактної групи за участю представника другого Президента України Леоніда Кучми, спецпредставника голови ОБСЄ Хайді Тальявіні і посла Росії Михайла Зурабова, Валерій Чалий підкреслив: «Ми готові до продовження консультацій за участю контактної групи в будь-якому прийнятному місці для пошуку шляхів мирного вирішення».

Заступник глави Адміністрації зазначив, що ситуація в Україні потребує подальшої широкої міжнародної підтримки. Він передав подяку Президента лідерам держав, які підтримують позицію України щодо пошуку мирних шляхів врегулювання і з розумінням поставилися до прийнятого рішення у зв'язку із завершенням режиму одностороннього припинення вогню.

У зустрічі з послами також взяв участь глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко, який поінформував представників дипкорпусу про ситуацію, що склалася в Донецькій та Луганській областях.

Це друга зустріч в Адміністрації Президента з керівниками дипломатичних місій, у ході якої було продовжено практику інформування про ситуацію в Донецькій та Луганській областях і дії Президента України для її врегулювання.

Як раніше повідомляв ForUm, 1 липня на Донбасі відновлено активну фазу антитерористичної операції.

У ніч на вівторок, 1 липня, Президент України Петро Порошенко за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони прийняв рішення зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом