У МЗС РФ припускають, що Україна могла б відмовитися від продовження перемир'я на сході країни під впливом ззовні. Про це йдеться в заяві відомства.

«Створюється враження, що зміна позиції Києва, включаючи оголошення в ніч на 1 липня про непродовження режиму перемир'я, відбулася не без впливу ззовні, всупереч позиції провідних членів ЄС», - йдеться в повідомленні.

У відомстві підкреслили, що всі повинні керуватися завданням негайно покласти край кровопролиттю, забезпечити стійке припинення вогню і початок переговорів.

«Вкотре закликаємо припинити використовувати Україну як розмінну монету в геополітичних іграх, відмовитися від нав'язування злочинної лінії на силове придушення протестних виступів», - наголошується в заяві.

«Якщо здоровий глузд візьме гору і перемир'я відновиться, то готові разом із партнерами почати виконання домовленостей, закріплених у декларації, яка узгоджена, але не набула чинності через позицію Києва», - заявили в МЗС РФ.

За даними відомства, пізно ввечері 30 червня в ході розмови міністрів закордонних справ України Павла Клімкіна, ФРН Франка-Вальтера Штанмайєра, Франції Лорана Фабіуса та РФ Сергія Лаврова була узгоджена декларація, в якій віталася ініціатива Росії про розміщення представників прикордонної служби України та спостерігачів ОБСЄ на трьох пунктах пропуску на російській території для участі в контролі за ситуацією на кордоні; висловлювалася підтримка організації з цією метою прямих контактів між прикордонними службами Росії та України і прийняття на Постраді ОБСЄ рішення про розміщення спостерігачів, містився заклик до негайного звільнення всіх заручників.

Нагадаємо, в ніч на вівторок, 1 липня, Президент України Петро Порошенко за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони прийняв рішення зупинити дію режиму одностороннього припинення вогню на Донбасі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

231