З початком липня на мешканців України чекає багато змін. Про те, що цифри в рахунках за «комуналку» стануть ще більшими, знають усі, хто взагалі платить за послуги ЖКГ. Але це далеко не єдиний «сюрприз». З 1 липня набуває чинності чергова порція «економних» бюджетних змін у соціальній сфері. Торкнеться вона, в першу чергу, молодих батьків, які розраховували на допомогу, плануючи поповнення в сімействі.

Простіше кажучи, держава тепер по-новому нараховуватиме «підйомні» новоспеченим мамам і татам. І, звісно, слово «економія» означає, що розраховувати на підвищення допомоги не доводиться. Так, про це також хтось десь казав, мовляв, щось уріжуть, але от що саме, кому й на яку суму - ніхто точно не пояснював. Втім, враховуючи, що в Мінсоцполітики до останнього часу, м'яко кажучи, неохоче коментували цю делікатну тему, воно й не дивно.

Тому про те, що тепер заплатять, а чого - не заплатять батькам маленьких українців, розбирався ForUm.

Зацікавлена сторона – у настороженому невіданні

Як не дивно, але про те, що скоро соцвиплати на дітей зміняться (читай «зменшаться»), знають далеко не всі. Навіть на спеціальних жіночих форумах ця тема не має особливої популярності. Втім, і в особистих розмовах молоді мами, а саме вони найбільш досвідчені в таких питаннях, частенько розводять руками, мовляв, нам до пуття нічого не відомо.

«Мені зараз усе виплачують. Затримок, начебто, не було. Отримую гроші з тієї великої суми, що сплачують відразу після пологів, маленьку допомогу «до трьох років» і щось ще. А що, для мене щось зміниться? Це погано, звичайно...», - відповідає на розпитування 22-річна Ганна, мама однорічного малюка.

«Я знаю, зараз допомогу підняли на один рівень для всіх дітей: і для першої дитини, і для другої, і для третьої. Тобто, пощастило тим, хто народжує першу дитину, як я, наприклад. Раніше я б отримувала 10 тисяч відразу, а потім по 860 гривень на місяць протягом двох років. Тепер я отримаю 10 тисяч відразу і по 860 гривень на місяць протягом трьох років. Коротше кажучи, я у виграші. Але так пощастило лише тим, хто чекає на першу дитину. А ті, хто з 1 липня народжує другу або третю дитину, для них усе зрівняли, хоча для них раніше були суми більші», - вважає 25-річна Наталя, яка чекає на первістка.

«Я чула, що заберуть допомогу, яку сплачують до трьох років. Потім уже з юристами знайомими поговорила, виявилося, що правда. Але це ж несправедливо, у нас, батьків, ніхто не запитав. Комусь за цією «статтею» платили 130 гривень на місяць, але мені після всіх перерахунків стали давати більше 600 гривень, а це вже які-неякі, а гроші, хоч на памперси. Навіщо у нас це забирати? Я не розумію...», - нарікає 28-річна Олена, мати двох синів.

«Я тепер розумію, що розраховувати на нашу державу нерозумно. Ми, коли вирішили народжувати другу дитину, повинні були отримати більше 60 тисяч. Звичайно, не через гроші - вже дуже сина хотіли. Тоді думали, що допомога буде, зможемо якось двох виростити. Кризи, знову ж таки, не було ще. Але у мене термін у серпні, тобто, мені заплатять лише 40 тисяч, та й ті розтягнуть на три роки. Чоловіка ось з роботи «попросили», а можуть й взагалі забрати в армію. Не знаю, що робити. Нікому не можна вірити», - емоційно каже 32-річна Олена, яка чекає на другу дитину.

Варто також зазначити, що насамперед зменшення будь-яких соціальних виплат відчувають на собі ті, кого прийнято іменувати «незахищеними категоріями громадян». Якщо говорити про «дитячу» допомогу, то на таку підмогу розраховували і матері-одиначки, і небагаті батьки, в яких є двоє-троє дітей, і навіть ті сім'ї, де мама змушена сидіти в декреті через слабке здоров'я дитини або тому що роботодавець банально волів позбутися такого «невигідного» співробітника. Так, забезпечених батьків не часто цікавить питання «а скільки мені виплатять на дитину?». Але воно стає актуальним для тих, кому і 600 гривень «на памперси» зайвими ніколи не будуть, а між дитячими речами і парою нового взуття для себе перевага беззастережно віддається першому. І їх, на жаль, у нашій країні дуже й дуже багато.

Реальні цифри не радують

А тепер спробуємо розібратися, так би мовити, із загальною картиною. Саме після ухвалення нового «урізаного» бюджету інтернетом і соцмережами пройшла інформація, що, мовляв, за першу дитину платитимуть на цілих 10 тисяч гривень більше, отже, виплати не урізали. Джерело цих даних точно не відоме, але зараз це вже не важливо. Важливо те, що таке твердження правильне лише частково.

Отже, згідно з даними Міністерства соціальної політики України, з 1 липня 2014 року в разі народження першої, другої, третьої та кожної наступної дитини батьки отримуватимуть допомогу в розмірі 41 280 гривень. Для порівняння, до 1 липня за первістка платили 30 960 гривень, за другого спадкоємця - 61 920 гривень, а за третього і кожного наступного - 123 840 гривень. Виходить, що 10 тисяч гривень таки «додали», але лише тим батькам, в яких планується поява першої дитини і лише, якщо ця щаслива подія відбудеться після 30 червня. Іншим же «фінансування» урізали, до того ж відчутно. Ще один важливий момент полягає в тому, що виплати тепер не розподілені на два роки, а на три. Тобто, близько 10 тисяч гривень новоспеченим батькам, як і раніше, платять відразу. Але залишок тепер не розбивають на 24 частини, а на 36, що означає зменшення щомісячних виплат.

Другий метод економії від авторів секвестру бюджету - це скасування допомоги з догляду за дитиною віком до трьох років. Офіційне підтвердження цієї інформації з'явилося лише нещодавно. Раніше ж і нардепи, і представники профільного міністерства старанно оминали цю тему. Але 25 червня Мінсоцполітики опублікувало повідомлення, яке підтверджує те, що зазначену виплату таки ліквідовано саме з 1 липня. «Для сімей, в яких перша дитина народилася до 30 червня 2014 року, уряд продовжив щомісячні виплати до досягнення нею трирічного віку і встановив їх в розмірі 130 грн. Раніше допомога в разі народження першої дитини в сім'ї виплачувалася впродовж 24 місяців після народження. Ці зміни дозволять, зокрема, зберегти право 126 тисяч громадян на зарахування часу догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку у трудовий стаж», - свідчить повідомлення. Відповідно, цієї допомоги повністю позбавлені не всі без винятку українці, як це могло бути, а лише ті, що стали молодими батьками з 1 липня. Іншим же її залишили, але на мінімальному рівні.

Звичайно, можна заявити, що 130 гривень у наш час навіть в бюджеті малозабезпечених людей погоди не зроблять. Але, є ще одна деталь. Раніше цю суму перераховували кожні півроку. І у разі, якщо різниця між прожитковим мінімумом та середньомісячним сукупним доходом сім'ї з розрахунку на одну особу за ці шість місяців перевищувала 130 гривень, то сума виплати ставала істотно більшою. Ось таким чином і виходило, що розмір цієї допомоги доходив до 600-800 гривень. Зараз же ніяких перерахунків ніхто проводити не буде: 130 гривень і крапка.

Що ж, підіб'ємо підсумки. Якщо ви чекаєте на дитину, то після її появи на світ отримуватимете від держави лише суму 41 280 гривень, розбиту на три роки. Якщо ж дитина стане другою або третьою у родині, то допомога також становитиме лише 41 280 гривень, розбитих на три роки. Якщо ж ви просто виховуєте дітей, яким ще не виповнилося трьох років, то можете розраховувати на виплату допомоги за «старими» правилами і 130 гривень на місяць без жодних перерахунків і збільшень. Ось така «цікава» історія. Цинічніше в цій ситуації звучать заяви про те, що жодна соціальна виплата в Україні не була ліквідована.

P.S.: Танення «дитячих» виплат стало ще однією краплею з водоспаду змін, що обрушилися на українців: подорожчання долара, бензину, продуктів, комунальних послуг, зростання безробіття, заборгованості із зарплат і так далі. Коротше кажучи, жити стало дорого, а добре жити ще дорожче. А чи не вирішать тепер потенційні мами і тати, що дитина - це також занадто дороге задоволення?

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2307