Міністерство закордонних справ України заявляє про неможливість прийняття гуманітарної допомоги від Росії східним областям через невизначеність її кінцевого адресата. Про це йдеться в коментарі Департаменту інформаційної політики МЗС України.

У відомстві зазначили, що 27 червня отримали ноту МЗС Російської Федерації з інформацією про намір російської сторони спрямувати «гуманітарну допомогу» у Донецьку та Луганську області, а також, можливо, в інші регіони, де перебувають біженці.

«Сьогодні російській стороні спрямовано ноту-відповідь, в якій зазначається про неможливість прийняття цієї «гуманітарної допомоги», враховуючи невизначеність її кінцевого адресата», - йдеться в повідомленні.

МЗС України звертає увагу російської сторони на положення пункту 6 розділу II Статуту Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців 1950 року та пункт 2 розділу А статті 1 Конвенції про статус біженців 1951 року, згідно з якими «біженцями» вважаються особи, які через обґрунтовані побоювання стати жертвою переслідувань за ознакою раси, віросповідання, громадянства або політичних переконань перебувають за межами країни своєї громадянської належності і не можуть користуватися захистом уряду цієї країни».

«Враховуючи той факт, що Донецька та Луганська області, а також Автономна Республіка Крим є невід'ємною частиною України, відповідно до наведених міжнародних документів, громадяни України, які перебувають на цій території, не можуть в принципі мати статус біженців», - сказано в повідомленні.

У МЗС наголосили, що найважливішим кроком з боку російської сторони, яка могла б сприяти врегулюванню ситуації в східних областях України, стала б практична підтримка реалізації мирного плану Президента України Петра Порошенка, а також виконання умов, сформульованих у висновках Європейської Ради щодо України від 27 червня 2014 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом