Розвиток альтернативної енергетики може значно послабити залежність України від російського газу. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Питання ціни на російський газ є топ-темою вже більше 10 років. Проблема в тому, що це питання занадто політизоване, оскільки кожен із керівників України, який добився від Російської Федерації якихось знижок і поступок, тут же ставав героєм і додавав собі політичних дивідендів. На жаль, за такою ж схемою продовжує діяти і новий уряд України, не помічаючи головного: нам необхідно розвивати видобуток і використання власних, альтернативних джерел енергії, а також піддати ревізії внутрішній ринок споживання природного газу. Але для цього необхідна політична воля», - вважає експерт.

За словами Землянського, рівень енергоспоживання України в рази перевищує європейські норми, через що виробництво вітчизняних товарів ще довго не буде конкурентоспроможним. Експерт також упевнений, що розвиток програм з використання альтернативних джерел енергії значною мірою гальмує влада на місцях і різноманітні фірми-посередники, яким простіше і вигідніше заробляти на різниці в тарифах та непрозорих схемах розподілу російського газу.

Великі перспективи в розробці альтернативних джерел енергії бачить і голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков.

«Зрозуміло, відразу відмовитися від імпортного газу неможливо, але за належної підтримки таких проектів з боку держави, через 5-7 років аграрна Україна зможе заявити про свою енергетичну незалежність. За підрахунками експертів, тільки використання відходів лісової промисловості і сільського господарства для виробництва тепла може заощадити для країни 23 млрд кубометрів природного газу на рік», - заявив Конеченков.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом