Перегляд «зеленого» тарифу для вже побудованих електростанцій матиме негативний вплив на інвесторів і подальший розвиток відновлюваної, в першу чергу сонячної, електроенергетики в Україні. Про це йдеться в листі представництва ЄБРР в Україні, спрямованому на адресу парламентського комітету з питань ПЕК.

«У першу чергу, це стосується неоднозначного тлумачення положень щодо визначення «зеленого» тарифу для сонячних електростанцій (облік пікового коефіцієнта), що може призвести до значного зменшення «зеленого» тарифу для вже введених в експлуатацію станцій», - йдеться в листі.

На думку юристів Програми прямого фінансування відновлюваної енергетики в Україні (USELF), такі дії можуть негативно вплинути на залучення інвестицій і подальший розвиток альтернативної і, насамперед, сонячної енергетики в Україні. У зв'язку з цим в ЄБРР закликають не допустити перегляду «зеленого» тарифу для вже побудованих сонячних електростанцій.

Будучи найбільшим інвестором в Україні, ЄБРР стимулює приватний сектор інвестувати у відновлювану енергетику, таким чином, забезпечуючи реформування енергетичного сектора України та зменшення шкідливих викидів в атмосферу під час спалювання імпортного палива. Як раніше писали ЗМІ, вартість програми фінансування альтернативної енергетики в Україні (USELF) становить 140 млн євро, які доступні для малих і середніх проектів з відновлюваної енергетики, починаючи від води, вітру, біомаси та біогазу, закінчуючи сонячною енергією.

USELF частково фінансується ЄБРР (100 млн євро), спільно з Фондом чистих технологій (Clean Technology Fund) - (40 млн євро), а також Глобальним екологічним фондом.

«Програма підтримки USELF є відкриттям ринку і вдосконаленням національних правил для відновлюваних джерел енергії», - зазначив у коментарі ЗМІ старший менеджер ЄБРР Сергій Масліченко. За його словами, ЄББР допоміг розробити проект первинного законодавства, в тому числі Закону про «зелений» тариф, який гарантує, що держава купуватиме за пільговим тарифом енергію усіх відновлюваних джерел енергії.

Згодом, у відповідь на зростання попиту, Програма USELF була розширена. «Враховуючи розмір сільськогосподарського сектора України, у країни є великий потенціал для проектів з біомаси та біогазу, а також з сонячної енергетики, завдяки хорошому рівню сонячного світла», - констатував Масліченко.

Всього, в рамках Програми ЄБРР було підтримано сім проектів із загальною сумою фінансування 52 млн EUR, що є важливим сигналом для вітчизняних і зарубіжних інвесторів щодо перспектив розвитку сектора відновлюваної енергетики в Україні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50