Екс-глава Національного банку України Степан Кубів має відповісти за свої дії або бездіяльність на посаді глави НБУ. Про це, як передає кореспондент Forum'у, журналістам під час акції протесту біля будинку, де мешкає Кубів, заявив громадський діяч, активіст Євромайдану, правозахисник Дмитро Філіпчук.

Зокрема, він підкреслив, що через катастрофічне знецінення нацвалюти люди стали біднішими, а також не можуть погашати кредити. «Ми звинувачуємо Кубіва у непрофесійних діях, які, зокрема, призвели до того, що зріс курс долара», - сказав він.

Активіст також пояснив, чому акція проходить саме зараз, коли Кубів у відставці. «Ми всі прагнемо в Європу. Ми на Майдані стояли, щоб жити за європейськими стандартами, а Європа - це в першу чергу відповідальність. І якщо людина пішла на якусь посаду, вона має відповідати за свої дії. А так він подав у відставку, його звільнили і ніякої відповідальності за те, що люди стали біднішими в 1,5 разу не було. Новий генпрокурор має дати належну оцінку його діяльності, адже 40 млн українців стали біднішими через його непрофесіоналізм», - вважає Філіпчук.

На його думку, якщо Кубів знав, що не зможе керувати НБУ, він повинен був у цьому зізнатися і відмовитися від посади, або ж подати у відставку раніше.

«Він мав дозволити працювати людям, які більш професійні, можливо, раді директорів банків, яка змогла би напрацювати дієву програму і не допустила би підвищення курсу долара до 12 грн», - зазначив активіст.

Також він повідомив, що громадяни мають намір донести свою позицію до генпрокурора Віталія Яреми. Філіпчук не виключив, що така ж акція протесту пройде біля ГПУ.

Крім того, за його словами, вимоги активістів будуть оформлені в документ і передані до Генпрокурора.

Нагадаємо, активісти Євромайдану та лідери громадських організацій Києва проводять акцію ганьби для екс-глави Національного банку України Степана Кубіва.

Люди тримають в руках плакати: «Вимагаємо всебічної перевірки», «Спасибі, пане Кубів! Я став жити гірше», «Кубіва на нари», «Кубів, від люстрації не втечеш», «Кубів - почуй голос Майдану», «Не вмієш, не берись», «Долар - 12? Дякую, Степане». Учасники акції зачитали звернення до генпрокурора України Віталія Яреми з вимогою розслідувати діяльність Кубіва на посту глави НБУ.

Пікет проходить біля будинку, де мешкає екс-глава НБУ, на вул. Інститутській, 25а.

Крім того, пікетники встановили опудало Кубіва, в кишенях та за пазухою в якого пачки доларів, а замість погонів написи «Обіцянки!!!!».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50