Влада Криму пропонує внести караїмів і кримчаків до списку нечисленних народів

Державна рада республіки Крим просить внести до єдиного переліку корінних і нечисленних народів Росії кримських караїмів і кримчаків. Таке звернення до уряду РФ прийняли депутати регіонального парламенту.

«В цей час у Криму проживає всього близько 850 кримських караїмів і 380 кримчаків, на межі зникнення перебуває мова, культура й унікальна самобутність цих народів, - йдеться в тексті документа. - Перед владою всіх рівнів стоїть завдання збереження кримських караїмів і кримчаків, відродження їхньої культури».

Депутати повідомляють, що корінні народи - кримські караїми і кримчаки - історично сформувалися саме на території Криму і мають «власну етнічну індивідуальність, самобутність культури та релігійну самостійність».

При цьому кримчаки втратили 80% свого населення у роки Великої Вітчизняної війни, передає «ИТАР-ТАСС».

За законом, до єдиного переліку корінних нечисленних народів Росії можуть бути внесені народи, що налічують менше 50 тис. осіб, які проживають на територіях традиційного розселення своїх предків, зберігають традиції та промисли.

Караїми - народність тюркської мовної групи, яка живе в Криму, Литві, а також у Польщі. Визнають священною книгою тільки Старий завіт. Кримчаки - народність, що проживає переважно в Криму, а також на Чорноморському узбережжі Кавказу. Спілкуються діалектом кримськотатарської мови. Віруючі кримчаки - іудеї.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

101