Днями у ЗМІ з'явилося повідомлення «Київенерго» про те, що через велику заборгованість вони відключать від мережі ліхтарі відразу у декількох районах столиці. Більш того, якщо борг не буде погашений, то в темряву поринатимуть усе нові й нові вулиці міста. Головний парадокс полягає в тому, що кияни, які змушені ходити в темряві, нехай і короткими літніми ночами, до боргів перед постачальником електрики не причетні.

У тому, хто і через що занурює Київ у темряву, розбирався ForUm.

Де найтемніше?

Почнемо з того, що стежити за справністю вуличного освітлення в Києві має комунальне підприємство «Київміськсвітло».

У відповіді на запит Forum'у КП надало цілий список уже відключених від електроенергії об'єктів. Чималий, треба сказати, список. Отже, ліхтарі не горять на деяких ділянках вулиць Григоренка, Анни Ахматової, Приозерної, Мате Залки, Леніна, Сабурова, Закревського, Булгакова, Симиренка, а також на частині проспекту Маяковського. Крім цього, відключено освітлення на вулиці Сім'ї Сосніних на відрізку від проспекту Леся Курбаса до бульвару Корольова, на вулиці Тулузи від парку Інтернаціональний до вулиці Ромена Роллана. Також до списку потрапили вулиця Боткіна, Політехнічна разом з однойменним провулком, проспект Перемоги, вулиці Булаховського, Підлісна, Наумова, Борщагівська, Шолуденка, Петрицького, Верховинна, Львівська, Глібова, Чорновола. Крім цього немає освітлення в парку «Нивки», на Аскольдовій могилі, біля нового виходу зі станції метро «Лісова», а також на вулицях Зоологічній, Жукова, Кіото та Дніпровському спуску. Разом із тим, через борги іншого постачальника енергії - «Енергозбуту» - були вимкнені ліхтарі на вулицях Брюллова, Фурманова, на Стадіонному провулку та Дарницькому мосту.

Але і це ще не все. Згідно з повідомленням «Київенерго», через несплату «доведеться вимкнути підсвічування території навколо універмагу «Україна», пам'ятника князю Володимиру та на Співочому полі. А ось за даними «Київміськсвітла», у списку претендентів на занурення в темряву виявилися вулиці Уборевича, Якуба Коласа, Героїв Космосу, Заболотного, Газопровідна, Мінська, Лісозахисна та Палладіна.

З чиєї вини темно?

З питанням «хто винен?» на перший погляд усе просто. «Київенерго», як постачальник, заявляє, що вимкнення ліхтарів стало вимушеною відповіддю на чималий борг споживача «Київміськсвітло». Станом на цей момент ця сума вже перевищила 38 мільйонів гривень. При цьому 24 892 338,35 гривень «Київміськсвітло» заборгувало ще за 2013 рік, а 14 264 813,41 гривню - вже за 2014-й. До речі, борг перед «Енергозбутом» також є і становить майже 129 тисяч гривень. І, що найголовніше, вини мешканців міста у тому немає.

«Заборгованість виникла внаслідок бюджетного недофінансування на оплату електричної енергії на зовнішнє освітлення міста Києва у 2013 році і через відсутність бюджетних призначень і, відповідно, бюджетних асигнувань на фінансування й оплату спожитої електроенергії в 2014 році», - відповів Forum'y перший заступник КП «Київміськсвітло» Євген Павлюк.

Річ у тім, що за законом, утримання ліхтарів оплачується з міського бюджету. Контролюються ці витрати виключно через рішення Київради. Переглянути ж обсяги цих витрат, можна тільки змінивши рішення Київради від 04 лютого 2014 року №6/1052 «Про бюджет міста Києва на 2014 рік», що також перебуває в компетенції депутатів міської ради.

«Тому, на нашу думку, застосування ПАТ «Київенерго» оперативно-господарської санкції до КП «Київміськсвітло», як споживача електроенергії для зовнішнього освітлення Києва, шляхом вимкнення електропостачання пунктів живлення зовнішнього освітлення окремих вулиць міста, є неадекватним заходом, що погіршує криміногенну ситуацію в місті, і позбавляє непричетних до виникнення цієї заборгованості мешканців міста сприятливих умов життєдіяльності», - вважає Євген Павлюк, наголосивши, що для розв'язання проблеми потрібен час.

За інформацією Євгена Павлюка, його підприємство вже зверталося до столичної влади, щоб розібратися з боргами. У результаті з'ясувалося, що це питання буде розглянуте за підсумками виконання бюджету столиці за перше півріччя 2014 року.

Виходить такий собі трикутник: «Київенерго» - «Київміськсвітло» - Київрада. Тобто, постачальник, прагнучи вибити гроші за надану енергію (читай: товар), починає потроху вимикати освітлення в місті, не обіцяючи зупинитися тільки на наочній демонстрації. У свою чергу, споживач не може розплатитися з боргами, нарікаючи на недоотримані зі скарбниці кошти. А розпорядник бюджету тільки почав роботу в оновленому складі і поки не поспішає вирішувати нагальні проблеми, займаючись переважно кадровими питаннями, якщо судити зі стенограми засідань. Та й до перегляду основного фінансового документа міста ще дожити треба.

У цей час городяни, які жодним чином не замішані в складних взаєминах зазначених організацій, намагаються вижити на темних вулицях. А це не так просто навіть у тих районах, де криміногенна ситуація більш-менш спокійна. Просто тому, що відкриті люки, хитромудрі рельєфи ям в асфальті, а іноді й повна його відсутність, на відміну від вуличного освітлення, нікуди не зникли. Загалом на сьогодні відрізані від електрики ліхтарі на 2% вулиць столиці України. І кінця цій зовсім не світлій історії в найближчому майбутньому не видно. Хай буде пітьма?

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

622