Сунітські бойовики заявили про захоплення головного іракського нафтопереробного заводу в Байджі, розташованого на північ від Багдада. Про це повідомляє BBC News.

За інформацією телеканалу Al Arabiya, підрозділи урядових військ, які охороняли НПЗ, склали зброю і залишили його без бою після переговорів командування з шейхами племен.

Раніше завод протягом 10 днів штурмували бойовики угруповання «Ісламська держава Іраку і Леванту», підрозділам іракської армії тричі вдавалося відбивати атаки.

При цьому бої за нафтопереробний комплекс призвели до дефіциту бензину в країні.

Бойовики, що захопили НПЗ, заперечують свій зв'язок з ісламістами, стверджуючи, що виступають проти шиїтського уряду Нурі Малікі. Завод, розташований в провінції Салах-ед-Дін, вони пообіцяли передати в управління місцевим племенам, пише «Lenta.ru».

Ситуація в Іраку різко загострилася на початку червня. Радикальні ісламісти взяли під контроль північний захід близькосхідної держави, оголосивши про наступ на столицю країни Багдад.

У понеділок в Ірак прилетів держсекретар США Джон Керрі. Він заявив, що доля країни може вирішитися найближчими тижнями і багато в чому залежатиме від того, чи зможуть лідери держави сформувати новий уряд до 1 липня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

26