Міністр закордонних справ України Павло Клімкін попросив від ЄС чіткого запиту до Росії щодо підтримки Москвою мирного плану Президента України Петра Порошенка.

Про це Клімкін повідомив сьогодні в Люксембурзі за підсумками участі у засіданні Ради ЄС.

«Нам потрібна політична підтримка, чіткий меседж щодо того, що Росія повинна підтримати президентський план, усі його 15 пунктів. Нам зараз важливо, щоб здійснювався ефективний контроль над кордоном, нам потрібно, щоб було відкликане рішення Ради Федерації про використання російських військ на території України, а також інші заходи політичної підтримки», - підкреслив Клімкін.

За його словами, це засідання було особливо важливим, тому що у мене була можливість детально проінформувати про логіку і бачення президентського мирного плану». «Я також детально поінформував міністрів ЄС про ситуацію в Донецькій та Луганській областях. Хочу відзначити підтримку усіх 28 міністрів мирного плану Президента, підтримку наших подальших зусиль», - констатував Клімкін.

Крім того, міністр повідомив, що у нього відбулася зустріч з верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки баронесою Кетрін Ештон, у ході якої йшлося про те, «як ми будемо далі просуватися в підтримці президентського плану».

«Я детально поінформував про етапи цього плану, і яким чином ми маємо намір його реалізувати найближчими днями. Підтримка ЄС є для нас у ці дні критичною. Президент України перебуває в постійному контакті з усіма європейськими лідерами та лідерами США», - зазначив він.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін вважає, що план мирного врегулювання Президента України Петра Порошенка без практичних дій, спрямованих на початок переговорного процесу не буде життєздатним і реалістичним.

У Кремлі прокоментували мирний план Президента України Петра Порошенка, який передбачає припинення вогню, назвавши його «ультиматумом».

20 червня Порошенко представив на Донбасі свій мирний план врегулювання ситуації в східних регіонах країни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом