Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» виконує свої зобов'язання щодо транзиту газу в повному обсязі, але не виключає подання позову до арбітражного суду Стокгольма з метою перегляду чинного контракту з російським монополістом «Газпромом» щодо транзиту газу, заявив голова правління НАК Андрій Коболєв.

«Намагаємося це питання (контракту на транзит. - Ред.) вирішити шляхом переговорів. Якщо це не увінчається успіхом, то, звичайно, ми будемо йти в Стокгольмський арбітраж, - сказав Коболєв. - Але транзит виконується в повному обсязі», повідомляє «УНІАН».

За словами Коболєва, у чинному транзитному контракті з «Газпромом» є низка положень, що не задовольняють українську сторону. Однак зараз, у непростій ситуації з «Газпромом»Україні важливо зберегти за собою статус надійного транзитера російського газу в Європу. В умовах високого ризику прийняття Єврокомісією позитивного рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України, підтверджена надійність України як транзитера палива дозволить заморозити будівництво «Південного потоку», впевнений Коболєв.

Нагадаємо, раніше було зафіксовано осідання російського газу на території України після переведення на передоплату. За оперативними даними ЦДУ ПЕК, що ґрунтуються на інформації «Газпрому», 19 червня в Україні виявилося 3,8 млн кубометрів російського газу, 20 червня - 4,5 млн кубометрів, а 21 червня (остання звітна дата) - 1 млн кубометрів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

27