Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжнієкс зазначає, що для нього стала великим сюрпризом інформація про наявність великої кількості внутрішньо переміщених осіб в Україні внаслідок ситуації в Криму та конфлікту на сході країни.

«Я багато дізнався про ситуацію внутрішньо переміщених осіб, що, сказати чесно, для мене стало найбільшим сюрпризом, оскільки за межами України практично немає інформації про ситуацію внутрішньо переміщених осіб та їхню кількість», - сказав комісар після відвідання України.

Він зазначив, що за даними влади Одеської області, лише до цього регіону щодня залізницею прибуває 50-60 осіб із постраждалих регіонів.

«Ситуація прийнятна на сьогодні, населення з відкритим серцем зустрічає переміщених осіб з Криму та сходу України, допомагає, надає допомогу, але для вирішення цієї проблеми в майбутньому необхідний централізований план, і з цим планом міжнародному співтовариству також буде легше надавати допомогу українській владі», - сказав Муйжнієкс.

Він зазначив, що наразі багато внутрішньо переміщених осіб перебувають у різних санаторіях, але до зими потрібні ґрунтовні рішення, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

При цьому, за словами комісара, централізований план допомоги переміщеним особам має вирішувати такі питання, як реєстрація, оцінка кількості, надання необхідної допомоги, в тому числі, психологічної, надання спеціальної медичної допомоги і т.д.

«Я зустрічався з людьми із Луганська, Донецька, Криму, деякі з них дуже драматизують ситуацію, деякі з них мають спеціальні потреби, є діти, літні люди, і ясно, що потреби дуже різні, і потрібна довготривала відповідь на всі ці питання», - сказав комісар.

Він також зазначив, що розробка такого документа дасть можливість збільшити і міжнародну допомогу для вирішення проблем внутрішньо переміщених осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом