Степан Кубів, будучи главою Нацбанку, взяв на себе багато негативу. Таку думку в коментарі Forum'у висловила заступник голови комітету Верховної Ради з питань економічної політики, народний депутат України від фракції ВО «Батьківщина» Ксенія Ляпіна.

«Кубів взяв на себе багато негативу. І всі чудово розуміють, що асоціюватися у людей він буде з стрибаючим курсом до 14 грн, коли ніхто не знав, якою буде межа і чи настане стабілізація. Хоча були об'єктивні причини цього, і холодні голови говоритимуть, що він врятував ситуацію - така асоціація залишиться. Думаю, йому слід дати час вивести ситуацію на певний рівень, щоб він не асоціювався з періодом нестабільності і курсових стрибків», - вважає вона.

Ляпіна зазначила, що, дійсно, зараз низка банків закривається. «І це буде викликом для нового глави НБУ. Власники, які хочуть врятувати банки, захочуть змінити рішення, прийняті колишнім керівництвом Нацбанку», - зазначила політик.

Коментуючи критичні заяви експертів про непрозорість рефінансування банків під час головування в НБУ Кубіва, а саме спрямування значних коштів на «ПриватБанк» Ігоря Коломойського, Ляпіна зазначила, що рішення, можливо, приймалися і політичні, але не корупційні. «Занадто великий цей банк, щоб їни ризикувати. І тут можна по-різному оцінювати політичність цього рефінансування. Можливо, політика і була. Але суть цієї політики була не в корупції Коломойський-Кубів, а в політичному рішенні врятувати системний банк», - припустила вона.

У той же час, політик вважає, що на посаді губернатора Львівської області Кубіву доведеться непросто. «Дійсно, там буде велика проблема з партнерами», - сказала вона.

Відповідаючи на запитання, буде таке призначення покаранням чи заохоченням для екс-глави НБУ, Ляпіна зазначила, що порадила би Кубіву відмовитися від цієї посади.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

703