Дії попереднього керівництва НБУ сприяли втраті контролю над фінансовим сектором країни, сказав у коментарі Forum'у екс-заступник глави НБУ Сергій Яременко.

«Про які досягнення колишнього керівництва НБУ можна говорити, якщо відбулася така девальвація національної валюти? Була можливість поліпшити ситуацію і зробити її керованою, але цього не зробили. Сьогодні ситуація у фінансовому секторі країни некерована, тому новому главі НБУ доведеться дуже туго», - сказав Яременко.

На його думку, новопризначений глава Нацбанку Валерія Гонтарєва звалила на себе великий тягар проблем банківської системи України.

«Поки концептуальних заяв від нового керівництва НБУ не було, тільки інформація про те, що Центробанк буде співпрацювати з міжнародними організаціями. Але це звичайні штампи. Поки звучала пропозиція отримати кошти для підкріплення банківської системи через рекапіталізацію наших власників. Це неможливо, вони ніколи не повернуть гроші. Ці кошти давно уже в офшорах. Ми говоримо про ринкову економіку, а заходи вживаються ті, що межують з соціалізмом», - вважає він.

Також екс-заступник глави НБУ зазначив, що банківська система України хвора зсередини. «А значить, і лікувати її потрібно також зсередини. Але це суперечить вибраній гуманітарній політиці. Плаваючий курс, жорстка монетарна політика та боротьба з інфляцією суперечать один одному. Врятувати ситуацію можна концептуальними змінами, але влада на це не піде, тому ми перебуваємо в глухому куті», - резюмував Яременко.

Нагадаємо, 19 червня Степан Кубів був звільнений з посади в.о. глави Нацбанку. За звільнення проголосували 302 депутати. Кубів був призначений на цю посаду 24 лютого.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189