Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що не залишить свій пост, незважаючи на скандал з прослуховуванням вищих чиновників, повідомляє Reuters.

При цьому глава кабінету не виключив можливості дострокових виборів, якщо населення не висловить підтримку чинному уряду.

Політична криза в Польщі розгорілася після того, як видання Wprost опублікувало запис приватної розмови глави Національного банку республіки Марека Бельки і міністра внутрішніх справ Бартломея Сенкевича. В ній Белька пропонує уряду допомогу за умови, що глава Мінфіну Яцек Ростовський подасть у відставку - притому що Нацбанку за законом заборонено втручатися в політику, пише «Lenta.ru».

Прес-служба Національного банку заявила, що слова директора вирвані з контексту. Нібито Белька лише повідомив, що Мінфін не проявляє належного прагнення до співпраці. Нині польська прокуратура проводить розслідування за фактом нелегального прослуховування. При цьому редакція Wprost, незважаючи на вимоги співробітників силових органів видати матеріали, відмовляється це робити, посилаючись на право журналістів зберігати таємницю.

На хвилі скандалу опозиція вимагає відставки уряду. Згідно з останніми опитуваннями, 48 відсотків поляків виступають за відхід кабінету у відставку, 30 відсотків, як і раніше, підтримують уряд Туска.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

31