В Україні не потрібно піднімати тарифи на газ для населення в 5-6 разів, як це пропонує зробити керівництво НАК «Нафтогаз».

Таку думку в коментарі Forum'у висловив екс-начальник Управління зі зв'язків з громадськістю НАК «Нафтогаз України», незалежний експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

«Я згоден з тим, що низькі тарифи на газ для українців стримують розвиток його видобутку. Але не згоден з позицією Андрія Коболєва щодо різкого підвищення тарифів для населення до рівня промисловості, тобто практично в 5-6 разів від сьогоднішнього рівня. Тарифи підвищувати треба, але це має бути комплексна планомірна програма. Це не повинно проходити революційно, вистачить нам революцій», - сказав Землянський.

Як приклад експерт нагадав, що в Росії тарифи на газ підвищуються щорічно. «У Росії зростання тарифів йде спокійно, системно щорічно на 15%. Ці 15% розбиті поквартально, тому не б'ють по кишені домогосподарки», - наводить він приклад.

«Ще одна проблема України в тому, що зростання тарифів не відобразиться на якості надаваних послуг і функціонуванні ринку газу. На жаль, нам пропонують половинчасті рішення, коли за рахунок платників податків хочуть вирішити проблеми нафтогазовидобувних компаній, але зберегти умови роботи ринку. Якщо ми говоримо про підвищення тарифів, то обов'язково і без обговорень повинна реалізовуватися програма реформування, як на ринку газу, так і ЖКП. Тоді українці будуть розуміти, як витратять кошти від підвищення тарифів. Без подібної комплексної програми зростання цін на газ - це латання фінансових дірок «Нафтогазу», - вважає Землянський.

При цьому він зазначає, що експерти, які ставлять Україні як приклад Європу, де високі ціни на всі енергоносії, забувають про рівень вітчизняних зарплат. «Коли проводяться паралелі з приводу європейських тарифів, то забувають про рівень зарплат. Потрібно дивитися у процентному співвідношенні, скільки займає оплата тарифів на ЖКП порівняно з сімейним доходом, в української та європейської домогосподарок», - каже експерт.

Нагадаємо, голова правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що низькі тарифи на газ для населення заважають розвитку видобутку газу в країні.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

364