Українську газотранспортну систему необхідно залишити у державній власності, створивши при цьому компанію-оператора, 49% акцій якої надати європейським партнерам.

Такий проект реформування вітчизняної ГТС представив у парламенті прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«По-перше, українська ГТС залишається у державній власності, по-друге, газосховища також залишаються у держави, по-третє, відповідно до вимог Третього енергетичного пакета створюється компанія-оператор, по-четверте, власність цієї компанії, а саме контрольний пакет акцій, належать виключно державі Україна. 49% акцій цієї компанії може належати виключно газотранспортним компаніям країн-членів ЄС, які при цьому повинні бути учасниками Європейського енергетичного співтовариства, і США.

За словами прем'єра, європейським та американським газотранспортним компаніям необхідно мати всю відповідну сертифікацію і документацію.

«Такий крок дозволить Україні модернізувати ГТС, залишивши її в держвласності», - підкреслив глава уряду.

При цьому Яценюк очікує, що таким чином капіталізація ГТС підвищиться, а також будуть створені нові умови для транспортування російського газу і буде досягнуто зупинки проекту «Південний потік», що також буде на користь нашій країні.

Прем'єр запропонував ухвалити законопроект, який передбачає внесення змін у деякі закони України щодо реформування системи управління Єдиної газотранспортної системи поки що в першому читанні і згодом доопрацювати його.

Варто зазначити, що поки народні депутати не набрали достатньої кількості голосів для включення цього законопроекту до порядку денного четверга, 19 червня.

Нагадаємо, 12 червня Кабінет Міністрів прийняв рішення про припинення виконання Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» функцій оператора Єдиної газотранспортної системи та покладення їх на публічне акціонерне товариство «Укртрансгаз».

Валентина Дудко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

76