Після припинення постачання газу з Росії українська сторона виступила за якнайшвидше вироблення до початку липня 2014 року спільної з Євросоюзом стратегії енергопостачання.

Така стратегія необхідна для того, щоб вирішити газову кризу, заявив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв у середу, 18 червня, в Будапешті за рамками зустрічі представників ЄС і США з питань енергобезпеки, пише Deutsche Welle з посиланням на агентство AFP.

На думку Коболєва, газове ціноутворення російської компанії «Газпром» використовується як засіб для політичного впливу і тиску не тільки на Україну, але й на інші держави». Він також закликав об'єднати зусилля європейських країн, щоб вирішити питання про прозоре ціноутворення на газ.

Крім того, у рамках візиту в Будапешт міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан і керівник «Нафтогазу України» провели зустрічі з міністром зовнішньої торгівлі та іноземних справ Угорщини Тибором Наврачичем і міністром національного розвитку країни Міклошем Шестаком, на яких сторони дійшли згоди з приводу доцільності збільшення обсягів постачання газу в Україну територією Угорщини. Раніше Україна повідомляла, що має намір почати тестові закупівлі газу в Словаччині, звідки має проводитися реверсна подача палива.

Кабінет Міністрів України схвалив законопроекти, які стосуються введення надзвичайного стану в енергетичному секторі та реформування української ГТС, спрямувавши їх на розгляд до ВРУ.

16 червня, ВАТ «Газпром» перевів «Нафтогаз України» на режим передоплати.

Крім того, компанія звернулася в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол.

У свою чергу Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» подала позов на «Газпром».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом