Профспілка працівників освіти і науки подала на Кабмін до суду.

Позивачів цікавить, чому уряд вирішив позбавити педагогів надбавки до окладу за престижність праці, пише «Економічна правда».

Видання зазначає, що цьому передувала активна фаза дій команди Яценюка, яка тоді скасувала сотні нормативних актів попередників й оголосила кампанію ощадливості.

Потроху «шокова терапія» докотилася до педагогів. Зокрема, 25 березня уряд схвалив дві постанови: № 88 та № 89.

Перший документ стосується педагогічних працівників - вихователів дитячих садків, учителів, викладачів ПТНЗ і вишів.

Якщо раніше розмір надбавок педагогам за престижність праці визначався у фіксованому розмірі - 20% від окладу, то тепер він встановлюється у граничному розмірі - до 20%. Місцева влада сама вирішуватиме: нараховувати педагогам 20% чи зменшити націнку до 15%, 10%, 5% або навіть до нуля.

Другий документ передбачає те саме для працівників бібліотек. Для них надбавка «за особливі умови роботи» визначалася так само у фіксованому розмірі 50% від окладу, а зараз буде також у «граничному».

У постанові зазначається, що «розмір надбавки встановлюватиметься керівником установи в межах фонду оплати праці». Як буде на практиці - неважко здогадатися. Місцеві чиновники будуть урізати надбавку, нарікаючи на антикризові заходи уряду або на «діри» у місцевому бюджеті.

Травневу зарплату частини педагогів місцеві адміністрації вже урізали на кілька сотень. Скорочують надбавку не всім, у деяких регіонах місцева влада продовжує нараховувати до окладів педагогів ті ж 20%.

«Все залежить від місцевих профкомів. У тих регіонах, де вони відстояли свої позиції, надбавки у педагогів залишилися колишніми», - пояснив завідувач юридичного відділу профспілки працівників освіти і науки Сергій Курилкін.

Втім, кількість постраждалих від оптимізації все одно зашкалює. До профспілки за місяць надійшло більше тисячі звернень від територіальних профорганізацій з копіями наказів місцевих органів влади про зменшення надбавки.

Звернення продовжують надходити.

Потенційно педагоги можуть втратити будь-яку суму, максимум - 500 грн. Це стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння багатьох педагогів. Більшість із них заробляє менше 2 тис. грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

283