Припинення постачання газу з Росії жодним чином не вплине на пересічних споживачів. Про це, як повідомили Forum'у у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ, заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Що стосується можливості «Нафтогазу» постачати зараз газ - газ видобувається, газ у сховищах є», - запевнив Коболєв.

Він зазначив, що переговори з російською стороною йшли дуже довго, однак, на жаль, домовитися не вдалося.

«Наші російські партнери зайняли некоректну позицію. Те, що вони пропонують, є апріорі неприйнятним», - сказав Коболєв, зазначивши, що неприйнятним є, насамперед, не стільки ціна, як пропозиція російської сторони, яка дає можливість уряду Російської Федерації в односторонньому порядку регулювати ціну газу для України.

Рівень ціни, за його словами, також дуже високий. Все це зробило подальші переговори неможливими. Україна погодилася на спільну пропозицію, яку було підготовлено та опрацьовано спільно з Єврокомісією, однак, на жаль, «Газпром» цю пропозицію відхилив, відмовившись від мирного врегулювання питання. Тому Україна сьогодні має відключення газу для споживачів. Одночасно подано позов у Стокгольмський арбітраж. Далі будуть переговори з європейцями щодо зміни схеми постачання газу, зокрема придбання його у європейських компаній, що може бути значно дешевше, ніж у Росії».

«Що стосується цін для пересічних споживачів, то тут буде публічна дискусія щодо того, який рівень ціни адекватний і справедливий. І це не залежить від наших відносин з «Газпромом», - запевнив Коболєв, додавши, що зараз цей рівень ціни трохи нижчий, ніж у Російській Федерації.

При цьому він наголосив, що це жодним чином не пов'язано з імпортом, «це суто внутрішня дискусія».

«Наша висока залежність від російського газу частково є наслідком політики, коли внутрішній видобуток газу через надто низьку ціну був невигідний», - вважає керівник «Нафтогазу».

За його словами, якщо «Укргазвидобування» продає газ по 50 дол. за тис. куб. м, а імпортна ціна в кращому разі буде 258,5 дол., то нелогічно власній компанії продавати газ за такою ціною. Тому на сьогодні, на переконання керівництва НАК, дискусія щодо ціни на газ для споживачів актуальна, як ніколи. При цьому Коболєв зазначив, що стосовно соціально вразливих верств населення існують дієві механізми захисту. А з точки зору «розвитку видобутку це могло б дати поштовх».

Нагадаємо, в понеділок, 16 червня, ВАТ «Газпром» звернулося в Стокгольмський міжнародний арбітраж з позовом до НАК «Нафтогаз України» про стягнення заборгованості у розмірі 4,5 млрд дол.

Постачання газу в Україну було припинено.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, а також Міністерству юстиції розробити законопроект про надзвичайний стан в енергетичній сфері.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29