Комісар ЄС з питань внутрішніх справ Сесілія Мальмстрем відправила листи країнам-членам ЄС, в яких, зокрема, виступила з пропозицією сприяти максимальному спрощенню візового режиму з Україною.

«Я відправила листа ще перед тим, як ми дійшли висновку про можливість переходу до другого етапу реалізації Плану дій щодо лібералізації віз, в якому зазначила, що, незважаючи на те, що Україна не входить до списку країн, які мають право на безвізовий режим, можна використовувати всі можливості, надані Візовим кодексом ЄС для спрощення візового режиму», - заявила вона в Брюсселі на семінарі для журналістів з країн-сусідів щодо візової політики ЄС.

Єврокомісар зазначила, що такими кроками щодо спрощення видачі віз можуть бути зниження або скасування візових зборів та видача багаторазових віз на тривалий термін, передає «Інтерфакс-Україна».

«Деякі країни вже досягли прогресу в цьому, але не всі», - сказала Мальмстрем.

Нагадаємо, з часу останньої доповіді Європейської Комісії, прийнятої у листопаді 2013 року, Україна ухвалила закони у сферах безпеки документів, захисту даних, боротьби проти корупції, усунення дискримінації, а також інші кроки для заповнення відповідних прогалин.

Після аналізу цих реформ, зокрема останнього пакета законодавчих змін і поправок, який Верховна Рада ухвалила 13 травня, а також тлумачення Вищого спеціалізованого суду України з цивільних і кримінальних справ, Єврокомісія дійшла висновку, що «Україна виконала інші критерії першої стадії у всіх сферах, що стосуються Плану дій щодо візової лібералізації. В результаті було заявлено про можливість перейти до оцінки критеріїв у рамках другої фази Плану дій», - наголошується в документі.

Діалог між ЄС та Україною щодо візової лібералізації було розпочато 29 жовтня 2008 року, План дій з візової лібералізації був представлений Україною 22 листопада 2010 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43