У п'ятницю, 13 червня, о 23:10 літак з дітьми з міста Сніжного Донецької області, які були вивезені на територію РФ, приземлився в Дніпропетровську.

Про це Forum'у повідомили в Управлінні комунікативної політики та зв'язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська висловлює особисту подяку всім, хто долучився до повернення дітей», - йдеться в повідомленні.

Як раніше повідомляв ForUm, 12 червня вранці зі Сніжного на оздоровлення у Дніпропетровську область на автобусі виїхали 25 вихованців Сніжнянського дитячого будинку. На виїзді з міста автобус, який рухався у супроводі автомобіля ДАІ, було зупинено. Машина ДАІ була відсічена озброєними прихильниками ДНР, а автобус захоплений. Пізніше стало відомо, що автобус перебуває на кордоні з Росією.

У результаті категоричної відмови мами - виховательки дитячого будинку сімейного типу залишати межі держави, їхню сім'ю залишили в межах України, а 16 дітей Сніжнянського дитячого будинку у супроводі 2 вихователів були незаконно переміщені в наметовий табір для біженців м. Новошахтинська.

МЗС України відправив російській стороні ноту, в якій звертається увага на відсутність дозвільних документів на вивезення дітей з м. Сніжного за кордон. «У зв'язку з цим їх переміщення в Російську Федерацію буде кваліфіковано як міжнародне викрадення дітей з відповідними правовими наслідками для зловмисників та інших сторін, за сприяння або потурання яких вчиняється цей злочин», - наголосили в МЗС.

За словами генконсула України в Ростові-на-Дону Віталія Москаленка, діти перебувають у пансіонаті «Донецький» у місті Донецьк Ростовської області РФ.

Україна подала заяву до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію в питанні повернення викрадених українських дітей-сиріт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

50