Україна протягом літа зможе забезпечувати себе газом внутрішнього видобутку, практично не вдаючись до запасів у своїх підземних сховищах (ПСГ), повідомив глава правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

«Фактично до жовтня ми будемо почувати себе досить комфортно. Наразі обсяг газу, який видобувається в Україні, приблизно дорівнює обсягу споживання. В разі зниження споживання його навіть трохи більше», - сказав він в ефірі українського телеканалу «24».

За словами Коболєва, у разі не знаходження компромісу з «Газпромом» Україна до початку жовтня повинна знайти рішення для зниження споживання природного газу з допомогою максимального використання альтернативних джерел енергії в зимовий період, а також максимально використовувати можливості реверсного постачання з Європи, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Є варіанти як це робити, є чіткий план дій», - зазначив глава НАК.

Станом на 11 червня 2014 року в ПСГ «Укртрансгазу» накопичено 13,492 млрд куб. м природного газу. З 1 квітня по 11 червня запаси збільшилися майже в 1,9 разу (на 6,29 млрд куб. м).

Як повідомляв ForUm, раніше прем'єр доручив профільним міністерствам, керівництву НАК «Нафтогаз України» та обласним державним адміністраціям переходити на план функціонування енергетичної галузі, який передбачає припинення постачання газу Російською Федерацією з понеділка, 16 червня.

Офіційний представник Міненерго РФ Ольга Голант повідомила, що Росія не планує до понеділка відновлювати зустрічі у тристоронньому форматі - ЄС, Україна, Росія щодо газу.

Голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що Україна пропонує сформувати компромісну проміжну ціну на газ у розмірі 326 доларів за 1 тис. куб. м і продовжити переговори до остаточного вирішення усіх питань.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан запропонував провести наступний раунд тристоронніх переговорів щодо газу найближчими днями, починаючи з суботи в Києві або в будь-якому з міст ЄС.

Напередодні «Газпром» заявив, що укотре переносить введення режиму передоплати для України - з 10 на 16 червня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом