Україна ризикує стати банкрутом уже восени 2014 року. Таку думку в коментарі Forum'у висловив голова комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики, нардеп від КПУ Спиридон Кілінкаров.

«Гроші в країні є. Питання тільки в тому, наскільки справедливо вони розподіляються. Україна на війну витрачає мільярд гривень за місяць. Скільки можна протриматися з такими витратами? Що стосується соціального захисту, то, нагадаю, Арсеній Яценюк вийшов на сцену і сказав, що здійснює героїчний вчинок, позбавляючи людей соцвиплат, підвищуючи тарифи і т.д. Для когось це рішення дійсно непопулярне, на відміну від олігархів, від власників обленерго, облгазів. З війною те ж саме, адже комусь війна, а комусь мати рідна», - заявив він.

Нардеп вважає, що уряд несамостійний у прийняття рішень. «Хто ж їм дасть щось зробити, навіть якщо б і виникло таке бажання. МВФ поставив стільки огороджувальних прапорців! МВФ цікавить тільки одне - скорочуйте соціальні виплати, зарплати, кількість пільговиків. Їм головне, щоб Україна відсотки за кредитом платила, а рецепти МВФ не вивели жодну країну з економічної кризи, навпаки, багатьох загнали в такі боргові ями, з яких не вибратися. Це сучасний фінансовий метод колонізації країн», - підкреслив Кілінкаров.

«Що стосується риторики, що у всьому винні попередники, то вона традиційна. Потім влада почне обіцяти. А закінчиться все дуже погано. Думаю, восени 2014 року, якщо все залишиться так само погано, як сьогодні, країна ризикує збанкрутувати. На сході сконцентровано промисловий потенціал країни. Минулого місяця недобір у бюджет становив 0,5 млрд грн. Цього місяця буде вже мільярд. А з урахуванням активної фази бойових дій, багато експортних підприємств, які заводять у країну валюту, зупиняються. Це загрожує і для курсу гривня-долар, а також виллється в інші наслідки», - підсумував він.

Нагадаємо, міністр освіти і науки Сергій Квіт заявив, що підвищення зарплат учителям цього року не буде.

Міністр списав це на те, що за різними оцінками, з України було вивезено до 100 млрд, «тому бюджет цього року не дозволяє підвищувати зарплату в освітній сфері».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1063