В Україні у 2014 році буде висока інфляція через виконання вимог МВФ. Таку думку в коментарі кореспондентові Forum'у висловив президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

«В Україні за підсумками 2014 року буде дуже висока інфляція. Це пов'язано з виконанням зобов'язань МВФ», - сказав Пасхавер.

Однак експерт зазначив, що уряду потрібно не стримувати зростання цін, а компенсувати витрати малозабезпеченим категоріям населення.

«Соціальні квоти для стримування цін - це найбезглуздіша дія. Це означає, що багаті люди заробляють на цьому більше, ніж бідні, адже вони споживають більше. Щоб допомагати бідним, потрібно не стримувати ціни, а компенсувати зростання цін. Але проблема в тому, що держава у нас зараз недієздатна, тому українці дуже чутливі до такого зростання. Якщо зросли ціни на газ, воду та електрику, то того ж дня повинні почати виплачувати компенсації. Це напевно буде, але десь через півроку. Ось це головна проблема, а не зростання цін», - вважає він.

Друга проблема, на його думку, полягає в тому, що українські продукти дорожчі, ніж мають бути. «Це сталося внаслідок каліцтва нашої економіки. Багато галузей були нелегально монополізовані. Де є монополія - там ціни вищі, ніж могли би бути за нормальної конкуренції», - пояснив Пасхавер, додавши, що ціни зростають і в зв'язку з відсутністю реформ у країні.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

133