Україна шляхом часткового погашення боргу за газ зіграла на користь Росії. Про це, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції на тему: «Газове питання: як домовитися з ворогом?» сказав екс-уповноважений Президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

«Росія вже домоглася свого. Переговори, зокрема, вчорашній раунд і сьогоднішній не мають сенсу. Тому що, насправді, РФ хотіла, щоб ми визнали контракт на постачання палива. Ми це зробили - шляхом часткового платежу за боргами. Таким чином, ми поставили в дуже складне становище Стокгольмський арбітраж і тих, хто збирається подавати наш позов проти Росії», - заявив Соколовський.

За його словами, РФ, як постачальнику, вигідно, щоб була така невизначеність з ціною на газ, чого не скажеш про Україну та Європу. Експерт додав, що для Росії втрати, які можуть виникнути внаслідок припинення постачання газу або введення передоплати для України, в результаті чого вони можуть істотно знизитися, порівняно з наявними у неї політичними дивідендами, невеликі.

«Загалом Росія від цього дуже мало що втратить. Собівартість російського газу менше 40 доларів за кубічний метр. А за останні 5 років, починаючи з 2009 року, ми переплатили за різними оцінками, від 15 до більш ніж 20 млрд доларів. Тобто, у Росії є запас для маневру», - зазначив експерт.

Як раніше повідомляв ForUm, президент Росії Володимир Путін доручив уряду опрацювати варіант фіксації умов постачання газу в Україну на певний час.

Також Росія запропонувала перерахувати газовий борг України за квітень-травень, який становить $2,353 млрд. Він повинен бути погашений до 26 червня.

«Газпром» запропонував Україні такі ж умови газового контракту, як за президентства Віктора Януковича, в тому числі щодо знижок.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна відмовилася від запропонованої Росією знижки на газ у розмірі $100 за тисячу кубометрів і вимагає переписати газовий контракт.

Напередодні «Газпром» заявив, що вкотре переносить введення режиму передоплати для України - з 10 на 16 червня.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом