Минуло більше місяця з моменту трагедії, що сталася у Будинку профспілок в Одесі. Однак, донині залишаються невідомими винні у ній. Розслідування розпочато, створено навіть спеціальну тимчасову слідчу комісію Верховної Ради щодо цієї ситуації, тим не менш, у плані результатів, хура й досі там. У цьому твердо переконана ініціативна група жителів Одеси, незадоволених ходом слідчих дій. Люди впевнені, що розслідування навмисно затягуються.

Зневірившись дочекатися рішучих дій від влади, активісти вирішили перейти від слів до дій, і вже подали перші позови, від чотирьох постраждалих унаслідок трагедії, в Окружний адміністративний суд м. Києва. Серед них, як люди, які безпосередньо були 2 травня у згорілому Будинку профспілок, так і родичі загиблих. Відповідачами виступають прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, спікер парламенту Олександр Турчинов, а також міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Одесити запросили пресу висвітлити процес подавання позовів, і Forum'у вдалося поспілкуватися з активістами безпосередньо. Серед присутніх були й небайдужі до того, що сталося в Одесі, кияни. Для того щоб висловити свою підтримку, вони принесли з собою плакати: «Київ - Одеса: одна трагедія, одна країна», «Влада покриває злочинців» і т.д.

«Ми прибули сьогодні до Києва, щоб подати в Окружний адміністративний суд позов з вимогами визнати протиправними дії влади щодо подій 2 травня в Одесі. Ось уже півтора місяця, як нас годують обіцянками про те, що буде проведено розслідування. Але ніяких результатів ми не бачимо. Хочеться поставити запитання: для чого нам потрібні правоохоронні органи, які нічого не роблять? Для чого нам потрібні такі чиновники, як Аваков, Наливайченко, Махніцький, які не можуть змусити своїх підлеглих працювати?», - запитує одесит Артур Татаринов.

Чоловік говорить про відчуття, що розслідування затягується не просто так і влада, насправді, не збирається карати винних у тому, що сталося. На його думку, незрозуміло, на що сподівається нове керівництво. Припускає, що «на коротку пам'ять людей». При цьому нагадує про те, як «хвиля народного гніву змела їхніх попередників».

«Ми зараз вимагаємо негайного оприлюднення результатів розслідування, негайного покарання винних. Інакше нова влада дочекається нової хвилі народного бунту», - підсумовує Татаринов.

Потерпілий же у Будинку профспілок в Одесі, а сьогодні один із позивачів, Олександр Маєвський заявляє: «Я хочу, щоб з'ясували, хто ж із високопоставлених чинів нашої країни в цій ситуації винен. А також (вважаю, що необхідно - Ред.) притягнути до відповідальності тих, хто винен у смерті одеситів, їх спаленні живцем. Ситуація наразі така, що одеситів, які перебували 2 травня у Будинку профспілок, затримали і вони сидять у в'язниці. Вийшло, що ті, кого вбивали, ті й сіли», - каже чоловік.

За його словами, в день трагедії «міліція нічого не робила для гарантування безпеки одеситів».

«Я горів у Будинку профспілок живцем... Коли натовп бойовиків підійшов до Куликового поля, де були жінки, діти, літні люди (які - Ред.) перелякалися і зайшли в Будинок профспілок, одесити намагалися захистити себе, своє життя. Оборонялися всім, чим тільки могли: горщиками від квітів, кидали з вікон меблі. У відповідь у них летіли кулі. Міліція стояла й нічого не робила», - розповідає чоловік. Він припускає, що така поведінка правоохоронців була викликана відповідною «командою не втручатися».

Також Маєвський стверджує, що в активістів, які перебували біля вікон, стріляли снайпери. Пізніше, за його словами, в будівлю полетіли пляшки із запальною сумішшю і люди почали горіти живцем. «Люди вистрибували з вікон, горіли живцем, їх добивали бейсбольними битами внизу», - згадує потерпілий. Свій же порятунок пояснює простим везінням.

«Я побував у Хатині ХХІ століття. Коли рятувальники почали гасити пожежу, з живих залишилося тільки нас двоє: я і мій друг Олег Музика. Я ходив по коридорах. Через кожен метр лежали трупи людей», - згадує він. І каже, що після того, як вдалося вибратися з будівлі, боявся звернутися навіть у міліцію або швидку допомогу.

«На моїх очах з іншого боку будівлі майже убитих одеситів за шкірку тягнули, як кошенят і закидали в «автозаки». Я просто зрозумів, що якщо звернусь у міліцію, то мене посадять», - стверджує Маєвський.

На волонтерських засадах готовий підтримати одеситів та адвокатське коло. У тому числі Тетяну Монтян, яка хоч і не дуже оптимістично оцінює процес прийняття і розгляду позовів від потерпілих та родичів загиблих, але радить їм пройти всі судові інстанції в Україні, і потім звернутися до Європейського суду з прав людини.

«Я припускаю, що позови під будь-якими приводами згорнуть. І буде цікаво почитати, що це будуть за приводи. Але в кожному разі ці люди повинні пройти всі судові інстанції у нашій країні, перш ніж вони звернуться в ЄСПЛ уже до держави Україна, яка не зберегла життя їхнім родичам і не проводить чесне розслідування. У нас воно не проводиться, як щодо загибелі Небесної сотні, про що також обурено кажуть родичі жертв, так і загибелі людей у Будинку профспілок в Одесі», - зазначила адвокат.

На її думку, суд має задовольнити позовні вимоги, а компетентні органи зобов'язані провести чесне й об'єктивне розслідування подій, що відбулися в Одесі, а також покарати винних.

«Потрібно хоч якось привернути увагу до того беззаконня, яке твориться в країні. У влади навіть у думках немає (наміру - Ред.) щось робити. Таке враження, що те, що сталося, - це норма життя. І це (подача позовів - Ред.) - хоча б шанс привернути увагу громадськості, журналістів до того, що відбувається, що справа не розслідується і розслідуванням займаються місцеві аматори. Тобто люди, які з міркувань того, що загинули їхні друзі, родичі, збирають якісь докази, з надією, що хоч колись у нашій країні буде справді чесна влада, зацікавлена в неупередженому розслідуванні того, що сталося», - зазначає Монтян.

Знаходиться у неї і пояснення того, чому може затягуватися розслідування з масовою загибеллю людей в Одесі.

«Його результати можуть бути дуже плачевними для вищого керівництва країни, оскільки воно безпосередньо замішане в тому, що сталося. Ми пам'ятаємо виступ колишнього губернатора Немировського (Володимир Немировський - екс-глава Одеської ОДА - Ред.), який прямо звинуватив у тому, що сталося, як він сказав, «наглядача від «Батьківщини» і Тимошенко», Дубового. Зараз місцеві збирають усі необхідні докази і, якщо будуть знайдені незаперечні докази, звичайно, буде справжній скандал. Хто ж буде розслідувати власні злочини? Це бджоли проти меду. Але це не означає, що не потрібно звертатися в суди і не вимагати цих розслідувань», - резюмувала адвокат.

Активісти зазначають, що це перші позови до суду, однак не останні. Чи буде відповідна реакція з боку відповідачів - з часом стане видно.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

439