Світовий банк утретє з початку року погіршив прогноз спаду економіки України за підсумками 2014 року - до 5%.

Як наголошується в червневому економічному огляді банку «Глобальні економічні перспективи», причинами падіння ВВП України стануть звуження доступу до найбільших експортних ринків (зокрема, Росії), зростання цін на імпортний газ та падіння цін на ключові товари українського експорту - сталь і зернові.

У січні 2014 року банк уже прогнозував економічний спад в Україні за підсумками року - на 2%, а в квітні погіршив цей показник до 3%.

На думку експертів банку, подальшому погіршенню економічної ситуації в Україні сприятиме девальвація гривні, зростання тарифів, обумовлене зростанням цін на паливо, і скорочення внутрішнього попиту, обумовлене скороченням доходів домогосподарств, повідомляє «УНІАН».

Також Світовий банк погіршив прогноз зростання економіки на 2015 рік, але зберіг прогноз на 2016 рік. «Ми очікуємо на невелике зростання економіки України вже у 2015 році - на 2,5% (раніше прогноз зростання становив 3%. - Ред.) та у 2016 році - на 4%», - йдеться в доповіді.

У банку впевнені, що ситуація в Україні багато в чому вплине на сусідні країни, оскільки «Україна є п'ятою економікою Європи, що розвивається» і має тісні фінансові та виробничі зв'язки з усім регіоном.

«Геополітичне напруження довкола України «вимиє» близько 7 відсоткових пунктів із загального показника зростання економік країн - партнерів України в 2014 році, - наголошується в доповіді Світового банку. - Крім того, це може призвести до значного відтоку капіталу з країн, що розвиваються, в цілому. Вкладення коштів у регіон Європи та Центральної Азії за п'ять місяців 2014 року уже впали на 42% - до 26 млрд дол. порівняно з аналогічним періодом минулого року».

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк прогнозує зниження ВВП на 5% у 2014 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом