Інавгурація Президента України Петра Порошенка відбулася. Проходило все під пильною увагою вітчизняних і зарубіжних журналістів. Цього разу пресу в будівлю Верховної Ради не пропустили. І величезна кількість медійників зустрічала Президента на площі біля парламенту, щоб побачити і почути якщо не все, то багато. ForUm також там був, і ось що побачив.

Рано-вранці

Урочисте засідання Верховної Ради з нагоди складення присяги Президентом України Петром Порошенком Українському народу повинно було розпочатися о 10.00, але на площу Конституції, журналістів збирали раніше. Багато хто побоювалися черг і тисняви. Але на щастя, все було організовано непогано, товпитися і нервувати не довелося. Була інша проблема: 30-градусна спека і ані хмаринки! Кажуть, що хмар не просто так у небі не було, а їх навмисно розігнали, щоб дощ не вніс корективи в інавгураційні плани...

Приблизно о 09.30-09.45 пресу попросили зайняти спеціально виділене місце, біля червоної доріжки вишикувався почесний караул. Всі чекали і гадали, як з'явиться Президент, чи будуть знаки, на кшталт зачинених дверей перед Віктором Януковичем.

Не обійшлося і без жартів. Наприклад, обговорювалася версія, що Президент прибуде до парламенту в жовтому автобусі, до виробництва якого він має стосунок, обклеєному рекламою відомої кондитерки. На даху автобуса мав бути «Київський торт», що фонтанував би льодяниками. Але, на жаль, автомобіль, який доставив Порошенка о 10.08, виявився звичайним...

Петро Олексійович вийшов з авто впевнено, і напевно чув, як журналісти «нашіптували»: «тільки щоб не спіткнувся», «двері тримають, або знову». Нічого такого, на щастя, не сталося.

Порошенко впевнено пройшов у парламент. І ніхто не звернув увагу, як у цей час близький до входу у ВРУ солдат почав непритомніти: спершу випустив карабін, а потім упав сам. «Знак» - зашепотіли на площі.

На щастя, нічого серйозного з хлопцем не сталося. Йому надали допомогу, і він повернувся в стрій. Варто зазначити, що, вийшовши з Ради, Президент Порошенко підійшов до нього і спитав, як він почувається. Потім Порошенко попрямував до машини, щоб вирушити на Софійську площу, де військовослужбовці повинні присягнути новому Верховному головнокомандувачу і перед від'їздом привітав журналістів, подякувавши їм.

Президент поїхав, питання залишилися

Слідом за Президентом із Ради почали виходити й гості, присутні на урочистому засіданні. Виявилося, що їм уже відомо про інцидент зі «знаком». Одні вважали, що впущена зброя і падіння бійця - означає, що новому Президенту складно буде забезпечити мир в Україні. Інші, навпаки, зброю складуть.

Так нардеп від ПР Тетяна Бахтєєва сказала Forum'у: «Це погана прикмета, як ті двері - пам'ятаєте? Я вірю в прикмети, що життя підказує щось». Юрій Луценко вважає, що прикмета це все ж хороша: «Те, що людина впала - погано. Але впала і зброя - значить, мир настане на сході».

Але багато хто все ж закликали не шукати знаків у наслідках хвилювання та напруги. Так, міністр Кабінету міністрів Остап Семерак сказав: «Не вигадуйте. Людина перехвилювалася, знепритомніла, і це прикро. Але так буває. Все буде добре». А екс-голова ВРУ Олександр Мороз додав, що «тут ніяких знаків немає. Хлопець, може, перехвилювався. Знову ж, уявіть, яке воно в таку спеку вистояти в почесній варті? Я свого часу був правофланговим у Знаменному взводі. І знаю, яка це відповідальність».

Але якщо думки з приводу «знаків» у політиків розійшлися, що приємно здивувало, то їхня одностайність з приводу інавгураційної промови Порошенка, чітко розбитої на головні завдання нового глави держави. Так, «регіоналка Бахтєєва запевнила ForUm, що урочисте засідання Верховної Ради з нагоди складення присяги Президентом України Петром Порошенком Українському народу «пройшло чудово, а промова у Президента - дуже миролюбна, толерантна. «Якщо все буде виконано, ми можемо сподіватися на мир і стабільність України», - підкреслила вона.

У свою чергу представник Кабміну Семерак також акцентував на позитиві та емоційності сьогоднішньої події. «Це приємне завершення тих протистоянь, які ми пережили. Дай Бог, це буде початком миру в нашій країні». А Юрій Луценко, якому пророкують можливість зайняти місце в Кабміні нехай у своїй оригінальній манері, але також похвалив Порошенка: «Я не належу до тих, хто облизує владу. І навіть так сталося, що я дві останні інавгурації пропустив. Януковича - зрозуміло, але я і в Ющенка не був. Але виступ було блискучий, план дій дуже конкретний і акцентований».

Україна очима зарубіжних VIP

Ясна річ, що без уваги журналістів не залишилися також і закордонні гості. Першим був помічений і взятий «на диктофон» президент Білорусі Олександр Лукашенко. Він розповів журналістам, що готовий дати пораду Порошенку, під чарочку, та що екс-президент України Віктор Янукович не просив у нього політичного притулку, хоча якщо Віктор Федорович захоче відвідати Білорусь, село, де народилися його батьки, - ніхто не може йому заборонити. «Але я вам раджу - заберіть свого президента в Україну. Нехай він буде у вас. Якщо від мене буде залежати, я допоможу», - зазначив Лукашенко.

Крім того, Лукашенко висловив упевненість, що Україні вдасться впоратися з наявними проблемами, а також - що Україна повинна налагодити переговорний процес з усіма партнерами, включаючи РФ. «Українці дуже працьовитий народ і розумні люди. Вони впораються з проблемами. Якщо їм не допоможуть з цими проблемами впоратися, вони поодинці з цим розберуться.... Що стосується єдності України, ви чули заяви Президента. І я думаю, він дотримає слова. Україна повинна бути цілісною державою, і буде такою», - наголосив він.

Гості з ЄС також висловлювали сподівання на пошук діалогу РФ та України. Так президент Польщі Броніслав Коморовський сказав, що «є декларація Володимира Путіна, озвучена ним у Нормандії. Є підтвердження про певне визнання української влади, політичної і демократичної легітимізації. І це, насамперед, зобов'язання Росії. Тому, думаю, що будуть проведені переговори, що стосуються елімінації явищ кризи, охарактеризованої як мілітарна», - акцентував президент Польщі».

Посол Росії в Україні Михайло Зурабов заявляє про готовність Росії будувати діалог з Президентом Петром Порошенком. Про це він заявив журналістам після інавгурації п'ятого Президента України Петра Порошенка.

Ми зараз тільки на початку діалогу, але сам факт зустрічі президентів двох країн, повернення посла (Росії в Україну), його присутність на інавгурації - це сигнал до того, що ми готові будувати діалог», - цитують його «Українські новини».

Зурабов наголосив, що Росія може розглядати Порошенка як партнера для діалогу в зв'язку з тим, що на нього поки не покладено відповідальність за події на сході України.

Тим часом біля Софії Київської...

На Софійській площі підготовка до торжества кипіла з самого ранку.

Комунальники підмітали вулицю, правоохоронці огороджували площу парканом, співробітники ДАІ надзвичайно уважно стежили за рухом на дорозі, почесний караул Президента - репетирував, а фотографи та оператори займали собі зручні місця для зйомки подій. Дісталася робота і собакам - вони дослідили територію і шукали небезпечні речовини.

Люди почали збиратися навколо площі з 8 ранку - хтось хотів вибрати зручніше місце огляду, а комусь просто не спалося. До речі, варто зазначити, що Софійська площа - це єдине місце, де за процесом інавгурації могли спостерігати пересічні громадяни.

Подивитися частину інавгурації прийшли не лише кияни, а й гості столиці, деякі спеціально заради цього приїхали з інших міст.

«Інавгурація буває не часто. І ніколи не знаєш, зможеш ти потрапити на неї чи ні. Ось у мене з'явилася можливість приїхати до Києва і подивитися на це, я і приїхала. Щоправда, сподівалася, що можна подивитися, як все буде відбуватися у Верховній Раді, але, на жаль...», - нарікає Олена з Житомира.

Варто зазначити, що особливих зручностей для людей на площі не було передбачено. Незважаючи на тридцятиградусну спеку, не було можливості поблизу купити воду або якісь інші охолоджувальні напої. Від палючої спеки рятувалися по-різному: хтось бризкав на себе водою, хтось стояв під парасолькою, а хтось ховався в тіні від дерев.

Однак, не обійшлося без пригод, одна дівчина знепритомніла. Добре, що по периметру всієї площі чергували «Швидкі» і дівчині відразу змогли надати необхідну допомогу.

Через відсутність лавочок людям доводилося сидіти на бордюрах, траві, а найбільш завбачливі навіть взяли з собою невеликі килимки.

Для людей була виділена спеціальна «VIP-зона», яку охороняли представники Майдану. Щасливчики, що потрапили туди, змушені були стояти під палючим сонцем, але ніхто не скаржився.

Головнокомандувач, почесний караул та молебень

І ось нарешті настав довгоочікуваний момент. На Софійську площу на зустріч з військовими прибув Петро Порошенко.

Присутні зустріли його оплесками.

Як тільки новообраний Президент вийшов з машини, він привітав людей, після чого начальник Генштабу - головнокомандувач ЗСУ Михайло Куцин представив йому командувачів військово-повітряних, військово-морських і сухопутних військ України.

Президент урочисто пройшов червоною доріжкою, вітаючи представників ЗСУ.

Під час церемонії, під національний гімн України та збройові залпи були підняті державний прапор та прапор Президента України, після чого перед главою держави урочистим маршем під козацький гімн пройшли солдати Збройних сил.

Після торжества новообраний Президент під передзвін дзвонів проїхав на молебень у собор Святої Софії. На жаль, всередину журналістів не пустили...

На молебень стали з'їжджатися й іноземні делегації, які були присутні на інавгурації у Верховній Раді. Серед помічених нами були президент Литви Даля Грібаускайте, екс-голова Європарламенту Пет Кокс та екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі, президент Білорусі Олександр Лукашенко.

Люди зустріли їх оплесками, а деякі делегати навіть підходили до присутніх і вітали їх.

Великі сподівання і перші розчарування

Незважаючи на спеку, люди розходитися не поспішали. Глядачі спілкувалися між собою, ділилися думками про інавгурацію, фотографувалися, співали пісні, а хтось навіть грав на музичних інструментах.

Кореспонденти Forum'у вирішили поцікавитися у людей їхньою думкою про інавгурацію і події в країні. Погляди розділилися.

Так, киянин Олег, сподівається, що в найближчому майбутньому у нас в країні все налагодиться. «Сьогодні чудовий день. Навіть спека не заважає. Дуже сподобалося свято, хоч і скромно. Але це правильно, не час зараз влаштовувати святкування. Я вірю, що скоро все буде добре, що всі українці будуть щасливо жити у своїй країні, що долар буде 8 грн, можна й нижче», - сміється хлопець.

Також вірить у світле майбутнє і киянка Оксана. «Усі вже втомилися від того, що відбувається. Тому обов'язково все налагодиться, настане мир і добробут. А сьогоднішня церемонія для мене як якась розрядка. Хочеться повернутися до колишнього життя, і перестати перевіряти вранці новинні стрічки», - стверджує жінка.

А от пенсіонерка Людмила Михайлівна не поділяє їхньої впевненості. «Звичайно, всім хочеться жити добре. Але я вже стільки бачила змін влади і всі стільки всього хорошого обіцяли. А на ділі нічого не робили, тільки пустословили. Тому я не маю жодних ілюзій, головне щоб був мир, щоб не пролилася кров», - крізь сльози каже вона.

Незважаючи на юнацький максималізм, не вірить у краще майбутнє і студент Андрій. «Я дуже сумніваюся, що відбудуться якісь зміни. Новий уряд вже керує країною три місяці, і що? Я засмучений і розчарований. Влада знову не чує людей і, як на мене, навіть не намагається цього зробити. А інавгурація мені сподобалася, хоча дуже багато міліції та іншої охорони», - каже хлопець.

У захваті від інавгурації був Віктор. «Ми спеціально приїхали із Запоріжжя познімати інавгурацію. У своєму рідному місті ми стоїмо на блокпостах, так би мовити, охороняємо кордон», - розповідає він і тікає від нас на Майдан Незалежності, оскільки за його відомостями о 12 годині туди має прибути Порошенко.

Чекають новообраного Президента і самі майданівці. «Ми не пішли на Софійську площу, бо хтось повинен був залишитися тут. Але ми чекаємо на Порошенка тут. Він обіцяв, що прийде», - неохоче каже чоловік, сидячи в наметі на головній площі країни.

Що ж, інавгурація і всі офіційні процедури з прийняття влади завершені. Одні покладають великі сподівання на новообраного Президента, інші скептично ставляться до змін і не чекають якогось дива, а навпаки, готуються до гіршого. Але всіх об'єднує одне - всі хочуть, щоб в Україні відновився мир.

До речі, на Майдані так ніхто і не з'явився. Але, як кажуть, надія вмирає останньою...

Юлія Артамощенко, Дарина Шварцман, фото Максима Требухова, 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1206