На думку високопоставленого європейського дипломата, який побажав залишитися інкогніто, Євросоюз допустив три серйозні помилки в українській кризі, пише австрійська газета Der Standard.

По-перше, ЄС під час переговорів з Києвом щодо Угоди про асоціацію не запропонував йому «світло в кінці тунелю», тобто якоїсь перспективи на майбутнє, пише «Инопресса».

Українці, за його словами, сильно побоювалися, що угода стане завершальним етапом співпраці. «Ми дали їм занадто мало надії», - упевнений дипломат. Українських політиків, наприклад, неодноразово цікавило питання доцільності виконання умов ЄС у таких пунктах, як охорона навколишнього середовища на тлі того, що немає «світла в кінці тунелю». Проведення в життя вимог Євросоюзу вимагало чималих фінансових витрат, тому сумніви української сторони, як особливо наголосив європеєць, «були виправдані». Формулювання, з якого випливало, що Угода про асоціацію не є остаточною метою співпраці між Україною та ЄС, з'явилося в політичній частині угоди лише в березні.

Якщо б цей пункт був включений в угоду до зриву на саміті ЄС у листопаді, «події пішли б зовсім за іншим сценарієм», вважає дипломат, нагадуючи, що тоді Росія скористалася відсутністю цього пункту як доказом того, що ЄС не був зацікавлений у зближенні та прийнятті нового члена.

Крім цього, додає дипломат, Європа занадто сильно концентрувалася на виконанні Києвом своїх вимог, а також проводила дуже амбітну політику «східного партнерства». «Європі тоді варто було об'єднати свою політику щодо Росії з політикою «східного партнерства», - зазначив політик.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом