Поділ НАК «Нафтогаз України» на дві компанії - політичне рішення, пошук ефективного варіанта дій для України в нинішніх умовах. Про це Forum'у повідомив екс-міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарств, народний депутат України (фракція ПР) Анатолій Близнюк.

«Сьогодні я не готовий коментувати економічну ефективність того чи іншого моменту. Швидше за все, тут закладений політичний підтекст. Уряд запропонував, щоб європейці на кордоні з Україною купували у РФ газ. Тобто Україна на сьогодні шукає для себе можливості вигідніше викручуватися з ситуації, коли газ коштує 500 доларів, а комунальникам він йде по 100 доларів. Адже виникає питання, як у пісні Висоцького: «Де гроші, Зін?» - заявив він.

Близнюк наголосив, що «ми чотири місяці не виконуємо бюджет, а запозичення потрібно віддавати. А розраховуватися нічим ні зараз, ні в перспективі. І пошук урядом варіантів поділу варіантів НАК «Нафтогазу» на підземні сховища, на транспортування, і те, щоб європейці на кордоні купували - це пошук найефективнішого варіанту для України».

Коментуючи думку, що поділ НАК - передумова для приватизації, нардеп сказав: «Можливо, це й так. Але мені б не хотілося, щоб ми, маючи об'єкт, розвалили його, перетворили на руїни, а потім намагалися приватизувати. Навпаки, його треба зберегти, добряче «упакувати» і дорого продати з вигодою для себе. І це також буде правильно».

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60