Банкрутство малого бізнесу, який працює у сфері дрібної роздрібної торгівлі, буде неминучим, якщо уряд схвалить зареєстрований у парламенті законопроект 4747, що дозволяє органам місцевого самоврядування обмежувати або забороняти продаж пива, алкогольної, винної та тютюнової продукції.

Про це повідомив віце-президент Національної Організації роздрібної торгівлі (НОРТ) Микола Ганул.

«Міським, сільським і селищним радам можуть дати право на власний розсуд забороняти торгівлю пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями, вином та тютюновими виробами на території відповідних населених пунктів. На думку роздрібників, це призведе до масової корупції на рівні органів місцевого самоврядування і, як результат, банкрутства дрібного роздробу, для якого торгівля підакцизними товарами є основним джерелом існування», - сказав він, повідомляє «Укрінформ».

На думку члена ради підприємців при КМУ Геннадія Черевка, згідно із ст. 42 Конституції України та ст. 43 Господарського кодексу держава гарантує свободу законної підприємницької діяльності. Законопроект 4747 порушує права, гарантовані Основним Законом, ставить під сумнів дію принципу верховенства права і віддаляє нас від перспективи цивілізованого, вільного європейського ринку. Хоча саме вільний ринок є базовою вимогою для держав, які хочуть отримати перспективу членства в ЄС, особливо після підписання угоди про Асоціацію і наміру стати частиною єдиної Європи. Ухвалення подібних законів у той час, як Україна заявила про початок процесу адаптації законодавства України до європейського, ставить під сумнів євроінтеграційні прагнення нашої держави. «Замість обіцяного надання регіонам більшої свободи в розпорядженні зібраними податками держава заганяє їх у безвихідну ситуацію, даючи їм тільки важіль тиску на малий бізнес, а це лише провокує беззаконня. Ми б хотіли звернути увагу місцевої влади на те, що така підміна не дасть їм коштів на розвиток, а малий роздрібний бізнес, який платить місцеві податки, змушений буде закритися», - зазначив Черевко.

На думку юриста «Асоціації Київ-МАФ» Петра Кузьменка, ухвалення законопроекту 4747 є неправомірним обмеженням конкуренції, що порушує ст. 42 Конституції України, що призведе до збільшення нелегальної торгівлі алкоголем і тютюном, адже легальні оператори більше не будуть захищені законом. Якщо на території кожної місцевої ради будуть свої правила торгівлі пивом, алкоголем і тютюном, держава ризикує не зібрати податкові надходження з підакцизних товарів, більшість продавців якими просто підуть в тінь. Обмеження торгівлі підакцизними товарами призведе до неоднозначного правозастосування норм законодавства не лише в різних галузях, але і в різних населених пунктах. У результаті малий бізнес, який чесно працює, закриється, співробітники будуть звільнені, нелегальний бізнес отримає надприбутки, а держава - зменшення податкових надходжень і черговий удар по репутації, - резюмував юрист.

На думку голів громадських організацій, які об'єднують представників дрібної роздрібної торгівлі більшості регіонів України, ухвалення законопроекту 4747 потрібно відкласти щонайменше до проведення реформи місцевого самоврядування, а під час розробки та розгляду подібних ініціатив, що руйнують малий та середній бізнес, необхідно залучати і враховувати думку представників роздрібної торгівлі, про що вони підписали відповідне звернення до уряду.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

80