Сума проблемних боргів населення у кредитному портфелі банків збільшилася з 67 млрд грн. до 75 млрд грн за 5 років. При цьому за даними Національного банку, проблемна заборгованість фізосіб в абсолютному вираженні істотно знизилася у 2009-2013 рр. на 35 % - до 13 млрд грн. Про це повідомили в Асоціації колекторського бізнесу України (АКБУ).

Реальна сума становить 45 % від загального обсягу боргів.

Одна з основних причин такої різниці в цифрах - «специфічний облік» проблемної заборгованості в Україні та, відповідно, некоректне формування банками резервів під неї, що занижує звітні показники, повідомляє «Капітал».

Дані АКБУ базуються на даних світових організацій: Світового банку, міжнародних рейтингових агентств. За даними Fitch Ratings, сума проблемної заборгованості по ринку становить не 10 %, як каже НБУ, на основі офіційної звітності банків, а понад 40 %.

Сприяють збільшенню проблемної заборгованості в абсолютному та відносному вираженні відразу декілька чинників. Погіршило ситуацію і різке зростання на 44 % курсу долара в перші п'ять місяців 2014 р. В умовах економічної кризи і рецесії доходи населення знижуються і, відповідно, частина «хороших» кредитів переходить до категорії проблемних, оскільки все більше позичальників виявляються не спроможними здійснювати виплати за зобов'язаннями. Ускладнює ситуацію і те, що нові кредити банки зараз видають меншими темпами, ніж до кризи, в результаті частка прострочених платежів у загальному кредитному портфелі банків зростає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117